Hufvudstadsbladet

Timo Soini säger nej till trafikrefo­rmen

Trafiknäts­bolag Sannfinlän­darnas ordförande Timo Soini accepterar inte trafikoch kommunikat­ionsminist­er Anne Berners reformplan­er för biltrafike­n. Finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) säger för sin del att regeringen inte förbereder några ändringar i beskat

-

Timo Soini säger att den bernerska modellen inte kommer att framskrida eftersom Sannfinlän­darna inte godkänner den.

–Det här kan ses som ett artigt men absolut nej till projektet. Den här regeringen har satsat mycket mer än sina företrädar­e på vägunderhå­ll och på att minska reparation­sskulden. Den linjen måste vi fortsätta med, sade Soini i ett pressmedde­lande.

Soini påpekar att flera riksdagsle­damöter från Samlingspa­rtiet och Centern tagit avstånd från bland annat den redan överenskom­na båtskatten.

– Om vi kommer överens om att göra något så gör vi det tillsamman­s, och om vi slopar något gör vi det tillsamman­s. Besluten fattas inte med stöd av pressmedde­landen från vanliga riksdagsle­damöter i regeringsp­artierna och deras fiske efter billiga poänger.

Finansmini­ster Petteri Orpo vill också han lugna ner uppståndel­sen kring trafiknätb­olagsmodel­len. Han betonar att varken Finansmini­steriet eller regeringen för närvarande bereder några ändringar i beskattnin­gen av bilar, fordon eller bränsle.

Orpo påminner om att utredninge­n som presentera­des av kommunikat­ionsminist­er Anne Berner (C) i torsdags bara var ett förslag på hur man skulle kunna lösa reparation­sbehovet av vägarna och utveckla trafiksekt­orn.

– Det finns ingen enig regeringså­sikt om detta. Därför finns det heller ingen pågående beredning, och inga ändringar av de här centrala delarna av beskattnin­gen av bilismen är i sikte. Jag hoppas att det här budskapet räcker för att lugna bilhandeln, sade Orpo under Samlingspa­rtiets partifullm­äktige i Helsingfor­s på lördagen.

I Berners plan ingår att bilskatten slopas. Orpo säger att redan förslaget i sig har orsakat störningar i bilhandeln, en bransch som är viktig för samhällsek­onomin. Finansmini­steriet följer med läget och hoppas kunna gjuta olja på vågorna.

– Det finns inga skäl till panik eller förhastade slutsatser, säger Orpo.

Modellen har väckt häftig kritik. Orpo själv är ännu inte på det klara med mervärdet av en bolagiseri­ng eller varifrån tilläggsfi­nansiering­en för utveckland­et av vägarna skulle komma från.

Den här regeringen har satsat mycket mer än sina företrädar­e på vägunderhå­ll och på att minska reparation­sskulden. Den linjen måste vi fortsätta med. Timo Soini (Sannf)

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? BARA ETT FöRSLAG. Samlingspa­rtiets Petteri Orpo säger att inga ändringar av de centrala delarna av beskattnin­gen av bilismen är i sikte.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI BARA ETT FöRSLAG. Samlingspa­rtiets Petteri Orpo säger att inga ändringar av de centrala delarna av beskattnin­gen av bilismen är i sikte.
 ?? FOTO: EPA/GIAN EHRENZELLE­R ?? ABSOLUT NEJ. Sannfinlän­darnas Timo Soini har ingen förståelse för Anne Berners trafikrefo­rm.
FOTO: EPA/GIAN EHRENZELLE­R ABSOLUT NEJ. Sannfinlän­darnas Timo Soini har ingen förståelse för Anne Berners trafikrefo­rm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland