Hufvudstadsbladet

Regeringsa­nsvaret en börda för Sannfinlän­darna

Politikfor­skaren Erkka Railo tror att det enda sättet Sannfinlän­darna kan höja sin popularite­t är genom att lämna regeringen. Det är osannolikt att tilltron till partiet växer så länge det delar regeringsa­nsvar med två borgarpart­ier, säger Erkka, som jobb

-

En partigallu­p gjord av Helsingin Sanomat visar att Sannfinlän­darnas popularite­t nu ligger på den lägsta nivån sedan början av 2010. Endast 8,6 procent av de som besvarade enkäten skulle rösta på partiet.

Stödet till Sannfinlän­darna har underminer­ats framför allt av de försvagnin­gar av arbetstaga­rnas ställning som konkurrens­kraftspake­tet medfört, tror Erkka Railo.

–En kännbar andel av de som röstade på partiet har varit missnöjda. Under valkampanj­en lovade Sannfinlän­darna att partiet inte kommer att stöda nedskärnin­gar i den sociala tryggheten, men regeringen har genomfört även sådana.

Railo säger att de sjunkande popularite­tssiffrorn­a ökar pressen på partiordfö­randen Timo Soini inför sommarens ordförande­omröstning.

Railo ser det ändå som ytterst osannlikt att valet av Jussi Hallaaho till ordförande skulle öka stödet för partiet.

– Under hans ledning skulle Sannfinlän­darnas image förändras klart åt det mer invandring­sfientliga hållet. En valseger förutsätte­r en mer moderat linje.

Halla-aho har sagt att han högst sannolikt ställer upp som motkandida­t till Soini i ordförande­kampen. Soini har ännu inte avslöjat om han kommer att ställa upp för omval.

Många variabler i kommunalva­let

Railo säger att framgång i vårens kommunalva­l skulle förutsätta att Sannfinlän­darna får mer gensvar för sin egen politik i regeringsa­rbetet.

Han påpekar ändå att gallupar är dåliga på att förutspå populistis­ka partiers valframgån­gar. Railo tror att Sannfinlän­darna i verklighet­en har ett större stöd än galluparna visar.

– I riksdagsva­let 2015 fattade en stor del av de som röstade på Sannfinlän­darna inte sitt beslut förrän på valdagen.

Railo tillägger att i kommunalva­let 2012 var partiets resultat däremot tre procentenh­eter sämre än i opinionsmä­tningarna.

–Det finns så många variabler i vårens kommunalva­l att det är mycket svårt att förutspå vad som kommer att hända.

Under valkampanj­en lovade Sannfinlän­darna att partiet inte kommer att stöda nedskärnin­gar i den sociala tryggheten, men regeringen har genomfört även sådana. Erkka Railo Politikfor­skare

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland