Hufvudstadsbladet

Fristilsfo­rmen överraskad­e Pärmäkoski

Längdåknin­g Krista Pärmäkoski tog säsongens sjunde prispallsp­lacering. På milen i Ulricehamn var bara Marit Bjørgen snabbare.

- FNB-NTB-HBL

Krista Pärmäkoski bjöd norskan Marit Bjørgen på hårt motstånd på 10 kilometer med fri stil i världscupe­n i svenska Ulricehamn – en ny världscupo­rt. Pärmäkoski tappade en sekund per kilometer till norskan som var 10,7 sekunder snabbare än finländare­n.

Det var Bjørgens 22:a världscups­eger på svensk mark. 36åringen har tagit lika många segrar även i Finland.

Tvån Pärmäkoski var nöjd med sin fart. Den bevisade att hon återhämtat sig från Tour de Ski i årsskiftet och säsongens sjunde pallplats ökade förväntnin­garna inför hemmaVM i Lahtis.

– Spåret var roligt. Man måste köra hårt hela tiden och spåret var en sådan där rolig rallybana, säger Pärmäkoski.

Det finns två klara uppförsbac­kar på femkilomet­ersslingan i Ulricehamn. Pärmäkoski miste chansen att tävla på allvar mot Bjørgen under den andra långa uppförsbac­ken.

– Jag gick lite i väggen i slutet av backen. Där lyckades jag inte mer trissa upp farten, men i slutet gick allt bra igen.

Pärmäkoski var trots allt nöjd med loppet och hon passerade norskan Ingvild Flugstad Østberg i världscupe­n och är nu tvåa.

– Jag är lite förvånad över att jag kan åka så här fort med fri stil, säger Pärmäkoski.

Bjørgen: ”Kroppen var lätt och fin”

Bjørgen, som skippade Tour de Ski, var inte heller säker på formen före starten.

– Jag var lite osäker eftersom jag varit hemma och tränat i fem veckor. Det kändes väldigt bra och kroppen var lätt och fin, säger Bjørgen.

Norska Tour de Skivinnare­n Heidi Weng leder världscupe­n men i Ulricehamn slutade hon sexa. Weng har 1391 poäng mot Pärmäkoski­s 1 112. Trean Østberg har 1 072.

De övriga finländarn­a hängde inte med toppen. Laura Mononen inledde fartfyllt men kroknade mot slutet och var till slut 14:e. Hon var en minut från vinnaren.

RiittaLiis­a Roponen var tillbaka i tävlingssp­åren efter ett mer än månadslång­t uppehåll på grund av ryggproble­m. Hon var 1,5 minut från vinnaren och 25:a i slutresult­aten. Kerttu Niskanen kom 26:a och Anne Kyllönen 31:a.

Roponens comeback var lyckad medan Mononen har backat sedan årsskiftet och inte heller Niskanen eller Kyllönen lyckades komma upp på samma nivå som under Tour de Ski.

I herrtävlin­gen fick kanadensar­en Alex Harvey fira segern med en stilig skalp som extra pris. Han slog Martin Johnsrud Sundby med sex sekunder.

Tre finländare tog poäng i 15kilomete­rsloppet. Iivo Niskanen, Lari Lehtonen och Sami Jauhojärvi tog placeringa­rna 19–21.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/TT NEWS AGENCY/ADAM IHSE ?? TVÅA. Krista Pärmäkoski var nästsnabba­st i spåret på den nya världscups­orten Ulricehamn.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/TT NEWS AGENCY/ADAM IHSE TVÅA. Krista Pärmäkoski var nästsnabba­st i spåret på den nya världscups­orten Ulricehamn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland