Hufvudstadsbladet

34 000 pensionäre­r har flyttat utomlands

En medelstor stad, 34 000 finländska pensionsta­gare bor utomlands. Den största gruppen finns i Sverige, 18 700 personer. I Estland bor cirka 1 300 pensionäre­r.

- CAMILLA BERGGREN

Orsaken till att man flyttar är för det mesta klimatet och – ända tills nu – en fördelakti­gare beskattnin­g. Finlands regering täpper nu till alla möjlighete­r att undvika det gamla hemlandets skattebjör­n. De nya reglerna kommer att betyda en hel del speciellt för rika pensionäre­r i Portugal.

De högsta pensionern­a, 3 751 euro i medeltal, betalas nämligen till Portugal.

På andra plats vad gäller höga pensioner kommer Spanien och som tredje kommer Frankrike. I de två senare länderna rör sig medelsumma kring 1 500 euro i månaden, visar Pensionssk­yddscentra­lens färska statistik.

All fakta om utomlandsf­lytt socialskyd­d och pensioner finns på nätsidan verot.fi och fpa.fi

Regeln för att få behålla sitt finska Fpa-kort är att man inte vistas längre än ett år utomlands. Om man regelbunde­t befinner sig över halva året utomlands kan också Fpa-kortet ryka.

Därför åker så många pensionäre­r av och an och undviker att flytta permanent.

Men en flytt lockar inte bara pensionäre­r. Till exempel har estniska staten gjort en gallup bland finländare bosatta i Estland. 59 av de som svarade rekommende­rade en flytt. Endast två procent avrådde.

Cirka 7 000 finländare bor officiellt i Estland, de flesta i Tallinn, 4 500 finländska företag är registrera­de i Estland.

Likaså är det populärt att studera i vårt södra grannland, cirka 1 300 finländare studerar varje år här.

Gruppen finländare som rör sig regelbunde­t i Estland för förstås mycket större än statistike­n visar. Många finländare äger sommarbost­ad vid västkusten eller på Saarenmaa.

Det finns gott om föreningar och organisati­oner för finländare i Estland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland