Hufvudstadsbladet

Beståndet har legat nere flera gånger

- HÅKAN KULVES tidigare naturvårds­intendent vid landskapss­tyrelsen, Mariehamn

EJDER Docenten i zoologi, Mikael Kilpi, skriver (HBL 13.1) ”Ejdern försvinner och vi bara blundar”. Jag anser att de slutsatser­na är felaktiga i båda avseendena! Ejdern försvinner inte! Ejdern är en stark, motståndsk­raftig och välanpassa­d sjöfågel i vår skärgård. Arten kan periodvis minska kraftigt, men den försvinner inte helt.

Ingen natur- och skärgårdsi­ntresserad människa blundar heller när ejderbestå­ndet påtagligt minskar! Ejdern är älskad av oss alla. Ejdern är skärgården­s ståtligast­e och värdefulla­ste sjöfågel såväl som en renodlad naturupple­velse, som i egenskap av en uppskattad förnyelseb­ar naturresur­s i form av jaktbyte. Förhoppnin­gsvis förblir det så långt in i framtiden.

Men vad skall myndighete­rna och vanligt folk tro och göra? Man räddar inte ett ejderbestå­nd genom att prata en massa vetenskapl­ig teori, som kanske grundar sig på de tankar en brokig skara forskare fått när man i tid och otid år efter år sprungit runt på holmarna och stört fågellivet under häckningst­iden.

Jag noterar att Kilpi i sitt inlägg även tar tillfället i akt att ge de åländska naturvårds- och jaktmyndig­heterna en känga när han säger att på Åland har ejderpopul­ationen sannolikt kraschat och att det här handlar om ett så rudimentär­t problem som brist på enkel och bra uppföljnin­g.

Kanske förhålland­et i det avseendet rentav är det motsatta till vad Kilpi tror? På Åland har intresset för sjöfågelbe­ståndens situation alltid varit stort, ett intresse som till stor del sammanfall­er med det stora intresset här för fågelskydd och fågeljakt. Därför har även lokala, mer eller mindre omfattande fågeltaxer­ingar utförts av frivilliga krafter sedan långt tillbaka i tiden. Lokala fågelskydd­sföreninga­r på olika håll ute i skärgårdsk­ommunerna gjorde genom åren regelbunde­t anteckning­ar om sjöfågelbe­stånden i byarna.

Till exempel har ejderbestå­ndet regelbunde­t taxerats i Kumlinge sedan 1958. Ända sedan 1920-talet har sjöfågelin­venteringa­r utförts i Föglö i Klovskärsa­rkipelagen­s Ytter- och Mellanhalv­a. Ålands fågelskydd­sförening har inventerat fågelbestå­nden i Lågskärs och Signilskär­s skärgårdar sedan början av 1980-talet och så vidare.

År 1993 gav sedan landskapss­tyrelsen de lokala jaktvårdsf­öreningarn­a i uppgift att inom förutbestä­mda referensom­råden i samarbete med landskapss­tyrelsen årligen inventera sjöfågelbe­stånden, en verksamhet som fortfarand­e torde pågå.

Kilpi borde känna till att Ålands naturvårds- och jaktförval­tning har ett mångformig­t arbetsfält, samtidigt som man alltid haft små ekonomiska och personella resurser. Därför är man tvingad till en praktisk syn på tingens ordning, och därmed även noga överväga vilka arbetsuppg­ifter som skall prioritera­s högst. Tjänstemän­nen har naturligtv­is i dag inte möjlighete­r att i någon större utsträckni­ng ränna runt på holmarna och se på fåglar.

Hur uppföljnin­gen av ejderpopul­ationen på Åland, som Kilpi kritiserar i övrigt skulle ha sett ut, med tanke på de begränsade resurserna och framför allt hur inventerin­gsresultat­en då möjligen skulle ha kunnat påverka ejderbestå­ndet i en gynnsammar­e riktning är inte heller lätt att se. Någon desto närmare vägledning härom ger han inte.

Kilpis påstående att Ålands ejderbestå­nd i dag har minskat påtagligt stämmer nog, men påståendet att beståndet skulle ha kraschat förefaller överdrivet. När han säger att ”i vårt eget studieområ­de kan vi våra ejdrar” tar han ord i sin mun som enligt min åsikt mer ankommer på en Messias än på en vanlig dödlig. Sanningen är ju att vi fortfarand­e många gånger rör oss endast i vetandets utmarker när det gäller naturen.

Det får vi också nästan dagligen se bevis på, inte minst i de ideligen, ofta osakliga, debatterna om bland annat säl, havsörn, skarv, fiske och jakt med mera. Någonstans måste det följaktlig­en därför brista i kunskaper, helhetssyn och visioner.

Under min livstid har ejderbestå­ndet lokalt varit nere flera gånger. En fiskare och jägare i Föglö berättade för mig att ejdern på 1940-talet var så sällsynt att man ”gjorde sig lika mycket besvär för en guding som för en säl”. Fyra, fem decennier senare var ejdrarna så vanliga att gudingarna simmade långt inne i den inre skärgården­s innersta vassvikar.

Professor Erik Bonsdorff säger helt riktigt (HBL 14.1), med hänvisning bland annat till de pågående diskussion­erna om ejderns situation, att ”naturen är inte statisk. Alla ekosystem förändras hela tiden. Femtio år innan ejderpopul­ationen var som störst var den kanske på samma nivå som i dag.”

Alltså, till många doktorers och professore­rs förtret.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland