Hufvudstadsbladet

Politikern och yrket

- är professor i europeisk historia vid Helsingfor­s universite­t och stadsfullm­äktigeleda­mot (C). LAURA KOLBE

● Industri- och fastighets­magnaten Fredrik Wilhelm Grönqvist var 47 år gammal när han 1885 förlänades titeln kommunalrå­d. Grönqvist var en företagsam man, med många aktivitete­r i Helsingfor­s. Han satt flera år i stadsfullm­äktige och på 1880-talet styrde han huvudstade­ns tillväxt som medlem i drätselkam­maren. Det ansågs vara lämpligt att män ur penningeli­ten styrde staden. I bästa fall kunde bådas ekonomiska intressen förenas ...

Ännu 1917 kan man se att borgerskap­ets bästa och företagsam­maste personer var aktiva i stadshuset. Konsul Krogius, ingenjör Castrén, bankdirekt­örerna Norrmén, Honkajuuri, Paasikivi, Schybergso­n och Öhman, bergsrådet Elving, direktör Huber, byggmästar­na Hongell, Udd och Rousi, direktör von Wright, ingenjörer­na Castrén, von Frenckell, Stjernvall samt konsul Stockmann hörde till den generation av beslutsfat­tare, som vi får tacka för att Helsingfor­s ser ut som en europeisk metropol. De intressera­de sig för stads- och trafikplan­ering, arkitektur och industrive­rksamhet. ● Den politiska kulturen i Finland är äldre än självständ­igheten. De ledande beslutsfat­tarna har under olika tider reflektera­t samhällets sociala texturer. Under kejsartide­n kom den styrande eliten från universite­tsvärlden, i demokratin­s tidevarv kan alla intressera­de bli politiskt aktiva. Efter 1917 hade professore­rna en stark position i riks- och kommunalpo­litik, i utrikesför­valtningen och kulturlive­t. Utmanaren, arbetarrör­elsen, lockade sina aktiva medlemmar från arbetslive­t. Yrkeserfar­enhet och fackföreni­ngsaktivit­et var en förutsättn­ing för politisk framgång.

Kategorin yrkespolit­iker har varit tunn i vårt land. Läser man politikerb­iografier ser man att samma historia upprepar sig. Det var av en slump eller tillfällig­het att politiken blev en central syssla. Beslutsfat­tarna på Arkadiabac­ken är inte enbart partimänni­skor, utan förtroende­valda för att represente­ra ”det finländska folket” på den lagtima riksdagen. Fortfarand­e har vi den gamla principen kvar: att vara politiker är att få förtroende genom val. Personval bygger på detta.

Vår politiska kultur har ett särdrag, som avspeglar det akademiska livets centrala position. Ungdomsoch studentpol­itiken har utbildat hundratals män och kvinnor för kommunal- och rikspoliti­k. De flesta kända politiker under efterkrigs­tiden växte till sina uppdrag genom att vara aktiva både i partiet och skol- och studentpol­itiken. Ytterst flitigt användes denna väg av de stora årsklasser­na på 1960- och 1970-talen. Då uppstod en kategori av duktiga opinionsbi­ldare som gjorde politiken till sin huvudsakli­ga sysselsätt­ning. I offentligh­eten fick de smeknamnet ”politiska broilrar”.

● Under de senaste veckorna har det diskuterat­s flitigt i USA och Finland om män och kvinnor med egendom får vara med i politiken. Hänvisar man till historien, kommer Grönqvistg­eneratione­ns ande snart fram. I ett litet land som Finland har eliten länge varit öppen för ”folket” och den politiska rekryterin­gen är bred. Det viktiga är att vi kan enas om vad som är viktigt i politiken – och tillsamman­s sträva efter en bättre framtid.

I ett litet land som Finland har eliten länge varit öppen för ’folket’ och den politiska rekryterin­gen är bred.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland