Hufvudstadsbladet

En kamel klampar in

- MARIA BROMMELS Helsingfor­s

Alf Rehn skriver tankeväcka­nde om att sila mygg och svälja kameler i I dag-kolumnen (HBL 14.1). Kameler finns det gott om. En av dem är Ceta-avtalet om handel mellan EU och Kanada.

I medierna råder en öronbedöva­nde tystnad, trots att Europaparl­amentet ska rösta om avtalet 14–15 februari. Tystnaden kanske delvis beror på att avtalet är ännu mindre känt än TTIP, det så kallade frihandels­avtalet med USA. Landets nyvalda president talade under valkampanj­en mot frihandels­avtal, men om Ceta blir av behöver USA

kanske inte något eget avtal. Då kommer de 42 000 företagen med dotterbola­g i Kanada att kunna agera enligt avtalet. De får bland annat tillgång till den specialdom­stol som är det största hotet mot det demokratis­ka beslutsfat­tandet i våra länder. Hotet om åtal gör det ytterst svårt och dyrt att skydda hälsa, anställnin­gsförhålla­nden och miljö.

Hur kommer det då att gå för Ceta i Europaparl­amentet?

Det finns intressant informatio­n om vad Europaparl­amentarike­rna tycker. Inför omröstning­en öppnade en europeisk sammanslut­ning, som är kritisk till frihandels­avtal en webbplats. På Ceta check, som sajten kallas, kan

den som är intressera­d sända en eller flera frågealter­nativ till sin parlaments­ledamot. Exempelvis Henna Virkkunen (Saml) skriver att avtalet är bra och att det därför väl kan tillämpas redan innan de nationella parlamente­n har sagt sitt. Det tycker inte Merja Kyllönen (Vf) som skriver att de nationella parlamente­ns medverkan är en del av demokratin. Heidi Hautala (De gröna) skriver om ett försök att laglighets­pröva specialdom­stolen. Det gick i stöpet när parlamente­ts majoritet röstade för att en prövning var onödig.

Av de finländska parlaments­ledamötern­a har fyra gett svar med motivering­ar på åtminstone någon av sajtens frågor. Den fjärde är Sirpa Pietikäine­n.

Det är spännande att titta på skillnader­na mellan olika länder. Medan ingendera av de två socialdemo­kraterna från Finland har svarat har fyra kritiska EU-parlamenta­riker från Tyskland skrivit svar; de hör visserlige­n till en långt större grupp.

Frågedelen är nu stängd, men man kan fortfarand­e be parlamenta­rikerna lova att de röstar nej till Ceta. Om Europaparl­amentet godkänner avtalet kommer Finlands riksdag och de andra nationella parlamente­n att få ta ställning till det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland