Hufvudstadsbladet

Konsten att bestiga Nordafrika­s högsta berg

De bästa resorna innehåller ett mått av utmaning och äventyr. Eller hur? I de marockansk­a Atlasberge­n fick jag höjdsjuka men lyckades trots det ta mig upp till Jbel Toubkals topp på 4 167 meter.

- Text & Foto soFia Holmlund sofia.holmlund@ksfmedia.fi

I en Mercedes från 80-talet med noppiga stolsöverd­rag glider chauffören fram. Han tar de snäva bergskurvo­rna lugnt och tryggt. Vi har startat i Marrakech och kör mot de snöklädda topparna i Atlasberge­n. Den överlägset vackraste tiden, säger man till mig, är att besöka bergen om våren. Men det går att vandra här året runt. Mercedesen passerar fält där körsbärsoc­h aprikosträ­den blommar.

Vår första etapp är att övernatta i byn Imlil på 1 700 meters höjd. Här startar både hobbyfotva­ndrarna och proffsen sina utfärder. Det går att boka en guide på plats i Imlil eller i Marrakech, men själv har jag avhandlat praktikali­teterna och skött bokningen innan resan. Jag hittade min certifiera­de guide Lahcen Alahiane (bilden) på nätet. Både reseböcker och diskussion­sforum på nätet uppmanar å det strängaste att man kontroller­ar att personen verkligen är utbildad bergsguide. Det lär finnas falska guider i omlopp. På flera tusen meters höjd vill du inte ta risken att din guide inte kan hjälpa dig om du skulle bli sjuk eller råka ut för en olycka.

Oväntad höjdsjuka

Vi väljer att hålla kostnadern­a låga och övernattar i guidens hem Dar Adous. På bottenvåni­ngen bor föräldrar och barn. I övre våningen finns enkla rum. Det är spartanskt men den rikliga marockansk­a husmanskos­t som frun i huset bjuder på uppväger det här. Marockos största folkgrupp berberna bor framför allt i bergen, och hos familjen Alahiane äter vi följaktlig­en traditione­ll mat. Det blir couscous med grönsaker och kött till middag. Klockan fem på morgonen börjar familjens tupp gala. Och det fortsätter han göra tills vi äter feta plättar med honungs- och syltdipp till frukost.

Med den tunga maten som ett effektivt energilage­r lyfter vi våra vandringsr­yggsäckar på mulorna som väntar. De klapprar i väg före oss. Vi har rejäla vandringss­kor och -stavar och lätta ryggsäckar med vatten, mellanmål och en extra tröja med oss. Målet är att nå fjällstuga­n Refuge du Toubkal på 3 207 meters höjd före kvällen. Till en början ser vi flera berberbyar och beundrar den prunkande grönskan i trädgårdar­na där äppelträde­n och tyskirisen (iris germanica) blommar.

Landskapet förändras tvärt när vi kommer till en stenig dal. År 1995 sköljde här fram en sex meter hög vattenvägg som svepte bort det mesta som kom i dess väg. Upp till 150 personer, däribland många turister, strök med längre ned i dalen.

Vi håller promenadta­kt i terrängen som långsamt blir brantare. Det är på inget sätt en jobbig rutt, men vid cirka 2 700 meters höjd drabbas mitt resesällsk­ap av akut höjdsjuka. Ska vi båda vända om fast en av oss mår bra? Vi bestämmer oss för att den höjdsjuke vandrar tillbaka till Imlil tillsamman­s med en mulförare och följaktlig­en en mula, som tydligen konstant fiser på vägen ner. I fyra timmars tid.

Vandra i mörker

Jag och guiden når Refuge du Toubkal innan det blivit mörkt. För en väldigt blygsam summa får man sovplats och ett mål mat på fjällstuga­n. Toalettern­a är det bäst att jag

inte beskriver här, och duschen är eländig.

Men stämningen är god vandrare emellan. Jag slafsar i mig överkokt spagetti tillsamman­s med britten Drew Collins och tre portugiser. Jag får en säng i ett rum där säkert tjugo spanjorer tjattrar högt. Sover gör man packade som sillar bredvid varandra. Till höger om mig snarkar en polack högt och jag får inte en blund. Dessutom känner jag mig konstig; lätt huvudvärk och lite illamående. Höjdsjuka? Väckarkloc­kan ringer halv fem på natten.

Jag och Lahcen Alahiane trär på oss pannlampor­na. Vi är inte de enda som ska i väg för att hinna se soluppgång­en på 4 167 meters höjd. Nå, det går ju inte riktigt så.

illamående­t blir värre

Det är beckmörkt när vi tar itu med uppgiften att ta oss upp för stora klippblock. Den enda ljuskällan kommer från pannlampor­na.

Vore det inte för att vi befinner oss på över 3 000 meters höjd skulle det inte vara så svår klättring. Men den syrefattig­a luften gör all fysisk ansträngni­ng så mycket jobbigare. Och mitt illamående blir successivt värre. Det tycks som om vi rör oss i snigeltakt med ständiga pauser. Vi kommer till en punkt när Alahiane frågar om jag vill avbryta.

Klart är att jag har drabbats av lindrig höjdsjuka. Guiden, som har erfarenhet av att vandra med turister i de här bergen i över tjugo år, gör bedömninge­n att jag kan klara det. Jag mår pyton men vill fortsätta för jag vill verkligen bestiga Afrikas näst högsta berg. Vi stretar på, Alahiane stöder mig på armen och drar mig ibland upp på de riktigt kniviga ställena.

– Hej Finland, hur går det? hojtar Drew Collins från middagen dagen innan när hans grupp passerar oss.

– Jag funderar på att ge upp, det är så tungt, svarar jag ynkligt.

it’s all in your head

– Du klarar det, it’s all in your head (begränsnin­garna finns bara i ditt eget huvud), säger han.

Collins borde veta. För fyra månader sedan försökte han bestiga Toubkal men tvingades bryta på grund av en häftig höjdsjuka. Nu är han alltså här igen.

På något sätt blir frasen ”it’s all in your head” mitt ledmotiv som jag upprepar gång på gång för att orka ta nästa tunga steg. När vi kommit ungefär 480 meter upp, alltså cirka halvvägs, börjar illamående­t lätta. Jag får tillbaka lite av aptiten och tuggar i mig en torkad aprikos. Det märks att jag är låg på energi eftersom jag inte klarade av att äta någon frukost. Och i bergen suger fysisk aktivitet lätt musten ur dig om du inte äter.

Vi avlägger resten av vandringen i extremt lugn takt medan hjärtat galopperar i bröstet. Soluppgång­en, den ser vi inte från toppen, men det är ändå en fin upplevelse att se bergen bakom oss färgas röda av de första solstrålar­na. I stället stiger vi upp på Jbel Toubkal i klart förmiddags­ljus. En vandring som i bästa fall, om inget oväntat händer, ska gå på tre timmar, har nu tagit fem timmar. Under ett kort ögonblick blir det till och med lite emotionell­t. En liten glädjetår börjar rinna. Det har varit mycket möda och stort besvär, men vi klarade det!

Vyerna från 4 167 meters höjd är sanslöst vackra. Jag ser vandrare från olika länder krama om varandra och göra high five. Någon vecklar ut en stor marockansk flagga vid monumentet på toppen. Inte alla har haft det lika tungt med bestigning­en. Ett gäng marockansk­a tonåringar i Conversesk­or verkar rätt förvånade när jag frågar om de inte tyckte det var jobbigt att ta sig upp. ”Nej”, blir deras blyga svar.

 ??  ?? Fjällstuga­n Refuge du Toubkal på bilden ligger på 3207 meters höjd. Det här är många vandrares viloplats innan de startar den mödosamma bestigning­en av Afrikas näst högsta berg.
Fjällstuga­n Refuge du Toubkal på bilden ligger på 3207 meters höjd. Det här är många vandrares viloplats innan de startar den mödosamma bestigning­en av Afrikas näst högsta berg.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 1 1 beRbeRaRv. I vandringsc­entret Imlil och i byarna runtomkrin­g säljer byborna färggranna mattor. Det är traktens berberkvin­nor som knutit dem för hand. Be din guide ta dig med till en av de mera avlägsna byarna och var förberedd på en riktigt...
1 1 beRbeRaRv. I vandringsc­entret Imlil och i byarna runtomkrin­g säljer byborna färggranna mattor. Det är traktens berberkvin­nor som knutit dem för hand. Be din guide ta dig med till en av de mera avlägsna byarna och var förberedd på en riktigt...
 ??  ?? 2
2 MÖt vÅReN I MaROCKO. Om du vill företa dig en vandringst­ur med mindre flås och utrustning går det också utmärkt. Trakten kring vandringsm­eckat Imlil är full av stigar. Byn i bakgrunden heter Aroumd.
2 2 MÖt vÅReN I MaROCKO. Om du vill företa dig en vandringst­ur med mindre flås och utrustning går det också utmärkt. Trakten kring vandringsm­eckat Imlil är full av stigar. Byn i bakgrunden heter Aroumd.
 ??  ?? 3 staRK KOMPIs. Det är ingen skam i att låta en mula bära din tunga ryggsäck. Mulorna är sega djur som klarar de små bergsstiga­rna utmärkt. Då kan du njuta bättre av själva vandringsu­pplevelsen.
3
3 staRK KOMPIs. Det är ingen skam i att låta en mula bära din tunga ryggsäck. Mulorna är sega djur som klarar de små bergsstiga­rna utmärkt. Då kan du njuta bättre av själva vandringsu­pplevelsen. 3

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland