Hufvudstadsbladet

Så tar du dig hit

-

●●startpunkt­en för att bestiga Jbel Toubkal i Atlasberge­n är bergsbyn och vandringsm­eckat Imlil. Härifrån ordnas både dagsutflyk­ter och flera dagars vandringar i området kring Toubkal.

●●Till Imlil tar man sig med bil från Marrakech (cirka en timme). Boka din guide på förhand så kan han eller hon ordna med skjuts till Imlil från Marrakech.

●●Anlita bara officiella guider, de har ett id-kort med foto och kallar sig för ”guide de montagne” (bergsguide).

●●Gör research innan. Det finns europeiska guider som ordnar vandringar, men de tar skyhöga priser. Anlita hellre en lokal guide som fått sin utbildning i Marocko, då gynnar du också den lokala ekonomin.

●●Vem som helst med god kondition kan bestiga Jbel Toubkal året runt, men mest behagligt är det från slutet av april till slutet av juni då många av topparna fortfarand­e är snöbeklädd­a. Tidigare på året behöver man isyxa och stegjärn (kan hyras i Imlil).

●●Det går också att vandra i Atlasberge­n på sommaren och hösten, men just vägen upp till Toubkal kan ha mera lösa stenar då.

●●Följande kan vara bra att ta med: ett par ordentliga vandringss­kor, sovsäck, lätt ryggsäck, vandringss­tavar, pannlampa och gärna underställ i material som både värmer och andas. Ju högre upp i bergen du kommer, desto kallare blir det. Mössa och vantar är bra att ha på toppen.

●●Om du är orolig för att drabbas av höjdsjuka behöver du inte vandra till toppen. Runt byn Imlil finns det många olika lätta rutter man kan gå på lite lägre höjd utan att gå miste om de vackra landskapen.

●●Till Marrakech går det inga direktflyg från Helsingfor­s. Man kan till exempel flyga med Norwegian som mellanland­ar i Oslo eller med Lufthansa som mellanland­ar i Frankfurt. Apollo säljer paketresor till Marrakech.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland