Hufvudstadsbladet

Kål och kondomer i Bangkok

Bangkok hör troligen till skaran av städer som har mest att erbjuda på det gastronomi­ska fältet. Förutom uppskattni­ngsvis 11 000 restaurang­er lär här finnas uppemot 40 000 gatukök. Siffran kan dock vara avsevärt högre. Det är bara att välja och vraka.

- TEXT & FOTO JESPER VON HERTZEN feature@hbl.fi

En av den thailändsk­a huvudstade­ns mest unika restaurang­er är Cabbages & Condoms, beläget alldeles i centrala Bangkok i området Sukhumvit.

Restaurang­en grundades av Population and Community Developeme­nt Associatio­n (PDA) en av Thailands största och mest framgångsr­ika frivilliga organisati­oner. Den grundades 1974 av politikern och aktivisten Mechai Viravaidya för att hjälpa till med familjepla­nering. Med andra ord informatio­n om och tillgång till preventivm­edel.

Restaurang­en ligger på Sukhumvit Soi 12, ett utmärkt läge längs med en av Bangkoks mest berömda gator. Med tanke på att Sukhumvit Road är över 400 kilometer lång är det relativt relevant att veta att den korsande gränden, som restaurang­en de facto ligger på, heter Soi 12.

Till skillnad från många av stadens hak är Cabbages & Condoms lätt att hitta. Hotellpers­onal känner till restaurang­en och skyltar visar vägen. Maten då? Inte i gourmetkla­ss, inte heller dålig … men för matens skull lönar det sig inte att besöka krogen.

Men själva lokalen är en upplevelse. Vi sitter på restaurang­ens innergård där man inte riktigt vet om man har tak över huvudet eller inte. Höga, grönskande träd ger en djungellik­nande stämning och ljusslingo­r och roliga lampor hänger från grenarna. Alltigenom bra atmosfär! Restaurang­en har två våningar och vill man sitta inne lyckas det också.

Men varför just detta namn? Det finns naturligtv­is en förklaring till det. Enligt Khun (thailändsk artighetst­itel) Mechai skulle kondomer vara lika tillgängli­ga och accepterad­e för folket som ett kålhuvud på torget.

Efter en middag bestående av delad förrätt, varsin huvudrätt samt fruktshake betalar vi 1 100 baht (motsvarand­e 29 euro) och får varsin kondom på köpet.

 ??  ?? SäKERHETEN FöRST. Restaurang­en grundades 1974 av politikern och aktivisten Mechai Viravaidya för att hjälpa till med familjepla­nering.
SäKERHETEN FöRST. Restaurang­en grundades 1974 av politikern och aktivisten Mechai Viravaidya för att hjälpa till med familjepla­nering.
 ??  ?? INNERGåRDE­N. Maten på Cabbages & Condoms går an, men håller inte
gourmetkla­ss.
INNERGåRDE­N. Maten på Cabbages & Condoms går an, men håller inte gourmetkla­ss.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland