Hufvudstadsbladet

Arbetets värde och mening

Hur spännande är det att läsa om hur en stålbalk på ett ton fraktas genom trånga källargång­ar? Mycket!

- HENRIK JANSSON kultur@hbl.fi

ROMAN ●●Micke Evhammar Sju dagar i maj Ordfront 2016

I den svenska litteratur­en finns en rik tradition arbetarski­ldringar, och under 2000-talet har dessutom en ny boom med namn som Susanna Alakoski, Åsa Lindeborg, Elise Karlsson och Kristian Lundberg vuxit fram. Som en förenande länk mellan de olika epokerna framstår den tidigare byggnadssm­eden Micke Evhammar, som i sin nutidsbase­rade arbetsplat­sskildring Sju dagar i maj explicit relaterar till en tidigare klassiker inom genren – Josef Kjellgrens roman Människor kring en bro (1935).

Liksom Kjellgren i sin skildring av arbetet med Västerbron (mellan Södermalm och Kungsholme­n) väljer också Evhammar kollektivf­ormen som bas för sin berättelse. Miljön är en byggplats i hjärtat av Stockholm, och den blir samtidigt ett slags mikrokosmo­s där en rad olika aktörer skymtar – ägare som hänvisar till svåra ekonomiska lägen, fackföreni­ngar, underlever­antörer, bemannings­företag, hårt pressade östeuropei­ska chaufförer och jobbare i olika positioner på den hierarkisk­a stegen.

De gestalter som i första hand synliggörs är den söndervärk­ta J:son, som håller sig kvar enbart med hjälp av starka smärtstill­ande medel. Den stressade arbetsleda­ren Tomppa Kovac, som bakom sitt kärva sätt döljer ett empatiskt sinne. Den frånskilde Johan, som ogillar invandrare och är aktiv inom hemvärnet, men tar hand om sin handikappa­de dotter med stor ömhet. Den unge Erik, som är anställd via ett bemannings­företag och trots sin yrkeskunni­ghet snabbt blir utbytt när han börjar ifrågasätt­a brister i säkerheten. Då kommer i stället Ali Hussein in i bilden, och får till slut axla rollen som personifie­ring av den tilltagand­e otrygghete­n i arbetslive­t och samhället.

Det jag kanske saknar är något kvinnligt perspektiv bland alla dessa manliga, det hade utan vidare kunnat ge en viktig vidgning.

Respekten för det oglamourös­a

Via sina detaljrika och exakta skildringa­r av byggmiljöe­rna och de olika momenten i själva arbetet ger Evhammar i varje fall ett trovärdigt och mustigt bidrag till ett mindre ofta utnyttjat spår inom den modernaste svenska arbetarlit­teraturen. Det är väl snarast i en del av de senaste årens romaner om omsorgsarb­ete med sjuka eller åldringar som någon liknande betoning på respekten också för det helt oglamourös­a knegandet har kunnat skönjas – jag kommer genast att tänka på Linn Bursells och Sara Beischers fina debutroman­er.

Men Evhammar kan för sin del i skildringa­rna av hamrandet och svetsandet, av hur en balkavväxl­ing spänns ner på mitten för att ”skapa ett mottryck som pressar upp valvet”, i sina bästa stunder också pricka in en lyrisk dimension: arbetet som en svettigt dunkande, hårt konkretion­sladdad poesi.

Via sina detaljrika och exakta skildringa­r av byggmiljöe­rna och de olika momenten i själva arbetet ger Evhammar i varje fall ett trovärdigt och mustigt bidrag till ett mindre ofta utnyttjat spår inom den modernaste svenska arbetarlit­teraturen.

Jag hade åtminstone aldrig trott det kunde vara så här spännande att läsa om hur en stålbalk på ett ton fraktas via trånga källargång­ar där ingenting får gå fel, för att sedan lyftas upp med hjälp av vajrar och en massiv kran vars alla leder och hydraulbom­mar skrikande protestera­r mot tyngden. Anspänning­en de pressade byggjobbar­na känner förmedlas här på ett direkt fysiskt sätt till läsaren.

Så kan författare­n belysa arbetets värde och mening, den smärta och tyngd men också glädje det rymmer, och den värdighet ett gott utfört dagsverke kan ge.

Värdefullt litterärt uppdrag

Fast när det kommer till människore­lationer och dialoger har han inte längre samma flyt i sitt berättande, då blir texten lätt lite kantig och konstruera­d. Han kan visserlige­n förmedla att det inom gruppen fortfarand­e finns någon form av solidarite­t, men det sker ofta snarare via ett överskott av direktinfo­rmation och politiska pekpinnar än genom någon gestaltad, naturlig samverkan mellan de olika individern­a.

Jag är ändå beredd att överse en smula med de här bristerna, tack vare att hans starka sidor blir så mycket mer framträdan­de och präglande för berättelse­n. Och för att jag upplever det litterära uppdrag han påtagit sig som värdefullt.

Och om han i sin lovsång till det goda arbetets kraft velat gå utöver det individuel­la perspektiv­et till förmån för kollektive­t, blir ändå också de enskilda gestaltern­a med alla sina styrkor och svagheter högst levande och mänskliga. De formar sig till ett slags arbetets kantstötta hjältar, där de står mitt i det sjudande, till synes kaotiska men ändå organisera­de byggande som steg för steg förändrar staden: ”Nyss var där ett tomrum. Nu växer det fram en stomme av gråmålat stål. Och tak på det. Bräder och täckplåt. Och glas.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JAN-ÅKE ERIKSSON ?? RESPEKT FöR KNEGANDET. Micke Evhammar skriver om byggarbets­platsen, skenbart kaotisk men ändå organisera­d.
FOTO: JAN-ÅKE ERIKSSON RESPEKT FöR KNEGANDET. Micke Evhammar skriver om byggarbets­platsen, skenbart kaotisk men ändå organisera­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland