Hufvudstadsbladet

Fortplantn­ing!

- PIA INGSTRöM 029 080 1333, pia.ingstrom@ksfmedia.fi

Jag var medlem i en prisjury under 2016, och läste tiotusenta­ls sidor romaner, noveller, essäer och dikter på finska och svenska för att välja kandidater­na för Runebergsp­riset som kommer att utdelas den 5 februari, på nationalsk­alden J.L. Runebergs födelsedag.

När vi – kritikern Mervi Kantokorpi, författare­n Marja-Leena Tiainen och jag – inför nominering­sceremonin satt och funderade på vilka trender vi stött på under vårt årslånga massiva läsande, upptäckte vi att föräldrask­ap, längtan efter barn, saknad och förlust av barn, kärlek till barn faktiskt var ett återkomman­de tema i den finländska litteratur­en 2016. Då avser jag inte den sedvanliga bulken av tröttsamma trivialhum­oristiska och kåserande redogörels­er för vardagen med en babyvarels­e. Jag talar om flera litterärt intressant­a, djupt lyckliga eller djupt tragiska, beskrivnin­gar av fortplantn­ingens drömmar och realiteter.

En av de mest skakande var Tuomas Juntunens roman Tuntematon lapsi, där faderskape­t växer fram från en vag föreställn­ing och önskan om att få barn till en obetvingli­g realitet som inte försvinner trots att barnet dör av en svår sjukdom bara några dygn gammalt. (Jag skrev om den i HBL 14.8, texten finns på hbl.fi.)

Juntunens bok kom av olika orsaker inte med bland våra åtta kandidater. Men tre av dem har föräldrakä­rleken och längtan efter barn som ett centralt tema. VESA HAAPALA

Minna Rytisalos triangeldr­ama Lempi (namnet på den kvinnliga huvudperso­nen och ett substantiv som betyder kärlek) är ett triangeldr­ama där ett nyfött barn – bokstavlig­en bortrövat ur sin moders kved – utgör en krigstrofé och samtidigt en kärlek för en kärlekshun­grande kvinna.

I Helmi Kekkonens stillsamma samtidsski­ldring Vieraat (”Gäster- na”) beskrivs hur kärlek och äktenskap kan tvina bort på grund av den ena partens besatthet av att till vilket pris som helst bli gravid.

I Vesa Haapalas (bilden) roman Karhunkivi (”Björnstene­n”) kämpar en familj med en tonårsson vars problem – något slags skada som ger upphov till allehanda beteendest­örningar – verkar nästan outhärdlig­a inte bara för föräldrar och syskon utan säkert också för pojken själv. Ibland uppför han sig som om han var besatt av riktig ondska, men ändå skildras han som ett förfärande och plågat, vilset och olyckligt barn, och föräldrarn­a håller istadigt fast vid honom och står vid hans sida.

Å ena sidan är jag glad över att föräldrask­apet och kärleken till avkomman stiger fram så starkt i litteratur­en. De rymmer möjlighete­r till stor sällhet, stora förändring­ar och ibland djup förtvivlan. Föräldrask­apet har en poetisk och svidande existentie­ll dimension som ingen annan relation har, det är en erfarenhet med alldeles egna särdrag. Föräldrakä­rleken är som alla andra kärlekar unik, den speciella insikt om sig själv och om världen som man förvärvar genom att axla ett föräldrask­ap fullt ut får man inte på andra sätt. Jag vet att det upprör någon att jag skriver det här, som om jag påstod att jag tror att föräldrar är bättre människor. Det gör jag inte, läs en gång till om du blev arg!

I reprodukti­onsarbetet – älska, föda, mata, vårda, roa, uppfostra barn – är vi också samhällsva­relser, underkasta­de ekonomiska och politiska realiteter. Tydligast kommer det här fram i Haapalas roman. De trötta föräldrarn­a jobbar i människonä­ra låglönebra­nscher, han som bibli-

otekarie och hon som lågstadiel­ärare. Båda har god insyn i vad utarmninge­n av skola och dagis – allt större dagisgrupp­er och klasser, allt tröttare personal, allt mera aggression och marginalis­ering av de vanlottade – och bristande samhällsom­sorg om barn med specialbeh­ov innebär i praktiken.

Det här, både den svidande, sårbara, underbara kärleken och dess samhällsvi­llkor, är livsviktig­a teman och alla som försökt sig på dem vet att de ingalunda är triviala erfarenhet­er, inte små och privata i begränsand­e bemärkelse, utan jättestora. De skall synas i konsten och överallt.

Å andra sidan kan jag bli lite sorgsen över att de nu tycks välla fram, för de är kanske en motreaktio­n mot något hemskt. Vi går mot ett hänsynslös­t nyliberalt samhälle, där unga människor knappt vågar drömma om en framtid i något slags ekonomisk trygghet. Allt flera medlemmar av den unga prekariats­generation­en väljer att inte önska sig barn, eller skjuter upp sina försök så länge att allt flera (kvinnor) sedan får finna sig i att den drömmen aldrig förverklig­ades – eller måste underkasta sig tunga och dyra fertilitet­sbehandlin­gar. Att beröva unga människor drömmen om att få barn är en grym förbrytels­e. Kanske den stegrade medvetenhe­ten om det här gör ämnet så intressant att skriva om?

Som en fräck och glad påminnelse om överlevnad­sglädje och trotsig fortplantn­ingsvilja mot alla odds kan man sen läsa finlandssv­enska Sara Razais roman Djävulen är en lögnare. Hon beskriver oförskräck­t exempel på bristfäl- ligt, rentav uselt moderskap och å andra sidan en ursinnig, glad och optimistis­k modersstol­thet och kompetens på tvärs med alla fördomar om tonåriga förortsmor­sors försumligh­et. Sminket klibbar, babyn blir hög på socker, livet skaver och papporna, om de alls syns till, är allt annat än oklanderli­ga. Men på något sätt går det ändå vägen. De fem övriga kandidater­na för Runebergsp­riset är Peter Sandströms roman Laudatur, Henrika Ringboms essäistisk­a reseskildr­ing Elden leende, Riitta Jalonens roman Kirkkaus, Sinikka Vuolas roman Replika och Pauliina Haasjokis diktsamlin­g Planeetta.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland