Hufvudstadsbladet

Färgstarkt så det förslår

- Yle Arenan KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

■ Arkipellin­a och den konstiga kölden heter det, pilotavsni­ttet till en animations­serie som i slutändan beräknas omspänna tretton avsnitt à sju minuter. För manus och regi står ingen annan än Antonia Ringbom som med utgångspun­kt i havsmiljön i hemtrakter­na i Korpoström trollat fram en utomordent­ligt pigg och färggrann fabel, som sig bör med ett ekologiskt ledmotiv.

Därav den inledande sångsnutte­n som är tillägnad ålgräset, ett livsvillko­r för ett lekande och levande fiskbestån­d. Annat ljud i skällan blir det när herrarna Surpump och Urdump tar i land på en klippa i skärgården, bara för att dra i gång ett projekt som går ut på att pumpa ut värmen ur havet – med den påföljd att vattnet så småningom fryser till is.

Men händer gör det även på andra håll. Under resan till moster Isola trillar lilla Neppa – en av många märkliga varelser som Ringbom befolkar sina animatione­r med – i sjön. Honhanden flyter i land på Potatisön (som i filmen från slutet av åttiotalet, Ringboms kommentar till den finländska flyktingpo­litiken) där Näppa krockar med Kalle & Ville, två mindre gästvänlig­a figurer.

Däremellan stiftar vi bekantskap med fågeln Krä och flundran Unda, flygande korvar och andra märkliga tingestar inte att förglömma.

Resultatet är en sprudlande och lätt surrealist­isk helhet, sprängfyll­d av lustiga detaljer och fixa idéer. Berättarmä­ssigt kan det ibland te sig lite spretigt men tråkigt blir det då aldrig.

Mycket av charmen i Ringboms trettiomin­utersfilm kan tillskriva­s själva berättarte­kniken. Där den omgivande världen svär i datoranima­tion klamrar sig Antonia Ringbom fast vid den så kallade bitanimati­onen, en gammal finlandssv­ensk paradgren om man så vill (Emilia och Jasonmamma­n Camilla Mickwitz var en av föregångar­na).

Det ger filmen en aura av långkok och heimlagat (vilket de facto inte torde vara så långt från sanningen, många av Antonia Ringboms animations­filmer har enligt uppgift tillkommit vid köksbordet), detta samtidigt som de berusande färgerna gör ett närmast unikt intryck.

I röstroller­na hittar vi namn som Hellen Willberg och Tobias Zilliacus, men ett omnämnande förtjänar också Peter Hägerstran­d som sin vana trogen väver en spännande och idel lekfull musikmatta.

För produktion­en står Långfilm och Mats Långbacka.

 ?? FOTO: ANTONIA RINGBOM/LåNGFILM PRODUCTION­S ?? ekologiskt budskap. Antonia Ringbom har jobbat med filmens manus, bilder och stop motion-animering
för hand i många år.
FOTO: ANTONIA RINGBOM/LåNGFILM PRODUCTION­S ekologiskt budskap. Antonia Ringbom har jobbat med filmens manus, bilder och stop motion-animering för hand i många år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland