Hufvudstadsbladet

Hon gör allt för sina katter

Fenomen Inget djur bemöts med så mycket kärlek som katten. På nätet och i det riktiga livet – djuret avgudas för sin attityd, eller ska vi säga kattityd som de redan frälsta.

-

Maria Ahonen gör sitt allt för att de tre katterna; Elin, Gremlin och Hjördis, ska leva lyckliga i hemmet på Busholmen. Hon är ingalunda ensam. Det är många som hyser varma känslor för katten, som också är något av en enväldig härskare bland djuren på nätet.

Dörren till lägenheten på Busholmen glider upp och där står Elin, strålar som en sol. Äntligen har ni kommit för att träffa mig, tycks hon säga. Elin, som tycker det var på tiden att hon blev upptäckt av pressen, snor kärleksful­lt kring benen på de vilt främmande besökarna.

– Elin är narcissist­en, hon vill alltid stå i centrum, säger Maria Ahonen som bor här trots att Hjördis närmast ser henne som en underhyres­gäst.

Här bor också Gremlin, den lugna pacifisten, och Hjördis som hatar allt. De ligger lata och solar på ett av de många klätterträ­den som tar upp en avsevärd del av golvytan i lägenheten.

Maria Ahonen älskar sina katter, och hon är inte ensam. Katten är enväldig härskare bland djuren på nätet, men har varit populär också före internetfe­nomenet. Också de som inte hört om Grumpy cat eller Nyan cat minns säkert katterna Felix, Gustav, Findus eller Pelle Svanslös.

Vad har gett katten dess ikoniska status? Redan i forna Egypten var katten ett heligt djur och profeten Mohammed hade katter. Såväl forskare som bloggare har försökt sig på en förklaring. Den amerikansk­a djurblogga­ren Jason Kottke har sagt att katter är lätta att objektifie­ra och därför lättare att göra sig lustiga över än till exempel hundar.

Samtidigt ses katten som den graciösa och självständ­iga – ett djur som inte går att placera i ett fack.

Kärleken aldrig så stor

Maria Ahonen tror att hon är singel för evigt, för om hon tvingas välja mellan en man och sina katter råder det inget tvivel om vem som drar det längsta strået. Om partnern inte gillar katterna får han gå.

Katterna är hennes barn. När hon i sviterna av en trettioårs­kris flyttade till Lovisa och skaffade sin första katt, Hjördis, sprang den bort. Maria Ahonen blev hysterisk, grät floder och tejpade upp flyers. När hon några dagar senare såg Hjördis strosa omkring utanför fönstret var glädjen omätbar.

– Jag har aldrig känt så här stor kärlek, säger Maria Ahonen. I dag höjer ingen på ögonbrynen, men under medeltiden kunde hon ha blivit dömd för häxeri då en katt ansågs vara djävulens sändebud.

Det finns fördomar om så kallade ”cat ladies” som har mängder av katter för att känna sig behövda, fylla ett gapande hål i sitt liv. I den inre bilden hoppar katterna över från den ena högen med kompulsivt samlat bråte till den andra.

Kattälskar­e kommer i olika tappningar, men för Ahonen är egenskapen medfödd. Och hon har aldrig velat ha barn så något substitut är djuren inte. Hon är helt enkelt uppvuxen med att ”katter är Gud”. Hennes pappa är en ”crazy cat man”, galen i katter, och barndomens verklighet upprepade sig i vuxenlivet som den ibland har för vana att göra.

Lever i en kattvideo

Kattvideor är ett massivt fenomen som knappast undgått någon som vistats på internet under de senaste åren. Videorna är en del av kattkulten som syns speciellt på nätet. Maria Ahonen har en enkel förklaring till videornas popularite­t; vi orkar helt enkelt inte tänka på Aleppo, klimatförä­ndringen och Trump hela tiden.

– Det finns så mycket skit i världen att folk vill distrahera sig med något gulligt.

Maria Ahonen är en del av kattklanen på internet där hon deltar främst på Instagram som blivit ett forum där kattälskar­e hittar varandra. På plattforme­n hurrar alla när du visar upp din jamande älskling för femtonde gången per dag

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??
 ??  ?? CAT LADY. De är överallt.
CAT LADY. De är överallt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland