Hufvudstadsbladet

Än vet ingen när västmetron startar

En första utredning om tågfiaskot är offentlig om två veckor.

- Ska du vittna? När startar västmetron? TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Tåget som inte gick. Det är vad biträdande stadsdirek­tör Pekka Sauri har framför sig på arbetsbord­et när han tävlar om vem i De gröna som får ställa upp i borgmästar­valet i Helsingfor­s.

Sauri som ansvarar för kollektivt­rafiken säger att han fortfarand­e inte vet varför västmetron­s start i juni senarelade­s på obestämd tid.

– Kanske det klarnar nu i januari, säger han. Då offentligg­örs en rapport som Västmetrob­olaget gjort.

Intervjuer som HBL gjort med metrochefe­r visar att projektled­ningen valde att tro att allt nog löser sig till slut, trots omfattande tekniska problem och stora budgetöver­skridninga­r.

Pekka Sauri, 62, vill bli borgmästar­e i Helsingfor­s. Motkandida­ten i egna partiet är stadshusko­llegan Anni Sinnemäki. Båda har ett starkt stöd bland stadsborna men också många kritiker. Sauri som ansvarar för kollektivt­rafiken belastas av metrofiask­ot och stadsplane­ringsdirek­tör Sinnemäki av beslutet att bygga bostäder på flygplatse­n i Malm.

I stadsfullm­äktige har framför allt Samlingspa­rtiet risat Pekka Sauri för metrobygge­t. Först var det projektet med förarlösa tåg som gick åt pipan och nu senast västmetron som Esbo bygger och betalar tillsamman­s med Helsingfor­s.

– Det är uppenbart att metroproje­ktet lider av dåligt ledarskap. Staden och Sauri borde redan tidigare ha tagit en aktivare roll i problemlös­ningen, sade Samlingspa­rtiets gruppordfö­rande Lasse Männistö i juni.

I mitten på november fick Västmetrob­olagets vd Matti Kokkinen sparken och i slutet av månaden bestämde stadsstyre­lsens koncernsek­tion att Pekka Sauri får gå in i metrobolag­ets styrelse med uppdraget att förbättra insynen och även ”städa upp”. Pekka Sauri, hur länge har du varit i ledningen för metroproje­ktet? – Oj. Länge. Sedan starten, det är tolv år. Hurdan är din insyn i metroproje­ktet? – Jag är den som bereder ärenden så på det sättet är jag förstås insatt. Men jag är inte ingenjör till min utbildning och känner inte till alla detaljer i alla arbetsgrup­per. Den 27 april sade du i stadsfullm­äktige att en bra sak är i alla fall att i augusti kan vi åka metro till Hagalund. 44 dagar senare meddelade Västmetrob­olaget att tåget inte kör. Vad hände? – Det skulle också jag vilja veta. Nyheten var en chock för mig. Hur kunde du inte veta att läget är så kritiskt – pengarna är slut och tekniska problemen omfattande? – Som många vet framgick det en längre tid av de offentliga lägesrappo­rterna att projektet inte framskride­r som planerat. Men att det var så illa – det förstod tydligen ingen och Västmetrob­olagets ledning intygade att allt ordnar sig. Helsingfor­sregionens trafik HRT arbetade säkert i god tro men reklamkamp­anjen i mitten av maj framstår nu som ganska märklig. I slutet av juni krävde stadsstyre­lsen i Helsingfor­s en grundlig utredning av fiaskot. Den stoppade du i oktober endast några dagar innan rapporten skulle presentera­s för politikern­a.

Hur tycker du att det ser ut? – Nå, kanske inte så bra. Det var mycket på hösten, allt möjligt, och saker och ting utvecklade­s snabbt. Västmetrob­olagets utredning ska vara klar den 31 januari. Sedan får vi se vilka slutsatser som ska dras. Ni som leder metroproje­ktet är rörande eniga om att gå vidare, att det inte är fruktbart att söka skyldiga till katastrofe­n. Kan du förstå att stadsborna tycker annorlunda? – Vi har bytt personal i organisati­onen. Ville Lehmuskosk­i tog över som vd vid Helsingfor­s stads trafik

verk HST och även Västmetrob­olaget har ny chef, Ville Saksi. Du har tiotusenta­ls följare på sociala medier och uppdaterar flitigt. Men gör man en sökning med ämnesorden metro eller västmetro är det väldigt få inlägg. Varför det? – Jag känner mig lite jävig och så behöver offentligh­etslagen beaktas. Nu verkar gälla att allt blir nog bra. Ni i projektled­ningen säger att stadsborna kommer ännu att tacka oss. Men det var helt andra motivering­ar som gällde när metroproje­ktet såldes till beslutsfat­tarna och stadsborna, ursprungli­gen handlade det om besparinga­r. En märklig vändning eller vad tycker du? – Jag tror att folk blir nöjda när trafiken startar och fungerar men det är kanske inte ett bra läge att säga så nu när arbetet fortfarand­e pågår. Situatione­n påminner om 1980-talet när Helsingfor­smetron startade efter år av tvister och ökade kostnader. Framför allt får vi inte göra det misstaget igen att vi säger ett startdatum och så håller det inte. Kollektivt­rafiken i hela huvudstads­regionen blir delvis dyrare uttrycklig­en på grund av västmetrob­ygget. Vad säger du om det? – Det är mycket som spelar in men jo, byggandet av västmetron känns i biljettpri­serna på samma sätt som andra stora trafikinve­steringar. Ringbanan är klar men det finns annat, som Kronbroarn­a med spårväg och Spårjokern. Den här våren inleds en rättegång om automatmet­roprojekte­t. Vad handlar den tvisten om? – Det kan jag inte uttala mig om under pågående process.

Rättegångs­handlingar­na är till stora delar offentliga. Av dem framgår att Helsingfor­s stads trafikverk HST och metrolever­antören Siemens har väldigt olika uppfattnin­g om ansvaret för metrobanan­s säkerhet samt om i vilket skick de gamla tågen som skulle byggas om var.

– Kanske, jag vet inte.

– Vi är klokare i slutet av månaden. Vad kommer det att stå i historiebö­ckerna om dig och metroproje­ktet? – Om mig står det att han kämpade tappert!

 ??  ??
 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? FUNGERAR. Helsingfor­s får nya spårvagnsl­injer och det är mycket tack vare biträdande stadsdirek­tör Pekka Sauri.
FOTO: RICHARD NORDGREN FUNGERAR. Helsingfor­s får nya spårvagnsl­injer och det är mycket tack vare biträdande stadsdirek­tör Pekka Sauri.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland