Hufvudstadsbladet

Lysande helg för Latvala och Toyota

Rally Teamchefen, fyrfaldiga världsmäst­aren Tommi Mäkinen hade inte ens vågat drömma om en sådan start som hans Toyota skulle få på rallysäson­gen. Det blev snudd på en fullträff då Jari-Matti Latvala kom tvåa i Monte Carlo.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

Toyotas första VM-rally på 2000-talet blev en succé. Jari-Matti Latvala hade is i magen på de slingriga bergsvägar­na i det legendaris­ka Monte Carlo-rallyt och fick kliva upp på prispallen genast i sin debuttävli­ng med sitt nya stall.

Latvala steg till en tredjeplat­s på lördagen då ledaren Thierry Neuville tvingades avbryta och då Fordförare­n Ott Tänak drabbades av tekniska svårighete­r kunde finländare­n plocka en ytterligar­e skalp på den avslutande dagen. Segern gick till regerande Montevinna­ren Sebastien Ogier som också han gjorde en lysande debut med M-Sports Ford.

– Utmärkt. Bilens första rally och vi kommer i mål som tvåa. Med en bil som dessutom är byggd i Jyväskylä. Jag är väldigt tacksam mot vårt team, säger Latvala i rallyradio­ns intervju.

– Teamet har jobbat fantastisk­t bra och hela gänget förtjänar den här belöningen.

De senaste månaderna och veckorna har Toyota jobbat febrilt med sin nya Yaris WRC för att få den i tävlingssk­ick. Helt utan problem gick inte VM-premiären: Latvalas bensinsens­or strulade smått och Juho Hänninen tvingades bryta under fredagen. Hänninen fortsatte genom helgen tack vare superrally­regeln och skaffade viktiga data åt teamet. Dessutom knep han tre VM-poäng då han var tredjesnab­bast på den avslutande power stage-sträckan.

Mäkinen lyrisk

Teamchefen Tommi Mäkinen var väldigt nöjd efter Toyotas comeback. Efter ett och ett halvt år av arbete med ett nytt team och en ny bil fick stallet genast utdelning. Inför rallyt var målet att komma i mål, gärna bland de sex bästa – prispallsp­laceringar­na skulle komma på hösten, hoppades man.

– Det var otroligt. Vi höll andan i en kvart under den sista sträckan. Så nervöst var det. Förhålland­ena var väldigt svåra, säger Mäkinen åt FNB.

VM-serien fortsätter med svenska rallyt den 9–12 februari. Hos Toyota är hungern efter premiärsuc­cén enorm.

– I Sveriges rally kör vi i förhålland­en som vi som team har mer erfarenhet av. Jag tror vi igen kan kämpa om prispallsp­laceringar, säger Mäkinen.

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON, EPA, LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ??
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON, EPA, LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER ?? KÄNSLOFYLL­T. Teamchefen Tommi Mäkinen och Jari-Matti Latvala var överlyckli­ga efter succén i Monte Carlo-rallyt.
FOTO: MARKKU ULANDER KÄNSLOFYLL­T. Teamchefen Tommi Mäkinen och Jari-Matti Latvala var överlyckli­ga efter succén i Monte Carlo-rallyt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland