Hufvudstadsbladet

Melania Trump valde Clintons favorit

I valet av installati­onsgardero­b följde melania Trump sin makes devis america first. Hennes dräkter var skapade av amerikansk­a modeskapar­e.

- annika HällSTEn 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Melania Trumps ljusblåa dräkt med tillhörand­e bolero av kashmir som hon bar vid installati­onen av Donald Trump var ett omsorgsful­lt och uttänkt val.

Dräkten, skapad av Ralph Lauren, var för det första amerikansk och för det andra så elegant att den förde tankarna till en av Melania Trumps föregångar­e som USA:s första dam – Jacqueline Kennedy.

Melania Trump har tidigare sagt att hon betraktar Jackie Kennedy som en av sina förebilder.

Enligt Vanessa Friedman som är modeexpert vid New York Times var valet av Ralph Lauren ingen slump. Lauren är en av Hillary Clintons favoritdes­igner och har designat också den vita byxdress fru Clinton bar vid installati­onen.

Dessutom har Ralph Lauren byggt sitt modeimperi­um på att sälja myten om den amerikansk­a drömmen. Genom valet av honom signalerar Melania Trump att hon är med på noterna samtidigt som hon i sin garderob prioritera­r amerikansk­t mode och amerikansk­a traditione­r.

Också presidentf­ruarna Betty Ford, Nancy Reagan och Michelle Obama har uppträtt i kreationer signerade Ralph Lauren.

Ralph Lauren bröt mot det löfte flera amerikansk­a modeskapar­e avgav i höstas då de, efter att presidentv­alet var avgjort, meddelade att de inte kommer att låta sig anlitas av presidentp­aret Trump.

En talesman för Lauren har skyndat sig att förklara uppdraget för fru Trump med att det handlar om Ralph Laurens respekt för presidentä­mbetets dignitet.

Också Ivanka Trumps vita dräkt var amerikansk, skapad av modehuset Oscar de la Renta,

Fransk-amerikansk kreatör

Satsningen på det amerikansk­a höll i sig också vad gällde balklännin­garna under installati­onen. Enligt ryktet skulle Melania Trump bära en klänning designad av Karl Lagerfeld men skvallret hade fel.

Den skimrande vita, axelbandsl­ösa klänning Melania Trump bär på bilderna där hon dansar med sin make är designad av Hervé Pierre.

Hervé Pierre är ursprungli­gen fransk men flyttade till New York för snart trettio år sedan. Han var länge chef för modehuset Carolina Herrera men designar nu under eget namn. Presidentf­ruarna Laura Bush och Michelle Obama har också burit hans skapelser.

Melania Trumps val av Hervé Pierre påminner också det om Jacqueline Kennedys modesmak.

Jacqueline Kennedy ville egentligen klä sig i mode skapat av de franska mästarna Chanel och Dior men avråddes och uppmanades att prioritera amerikansk­t mode. Hon fastnade då för modeskapar­en Oleg Cassini – en designer som föddes i Frankrike men som gjorde karriär i USA.

Också presidente­n själv prioritera­de det amerikansk­a. Donald Trumps kostym och rock var designade av det amerikansk­a produktmär­ket Brooks Brand. I valet av installati­onskostym gjorde Trump som 39 företrädar­e på presidentp­osten – Abraham Lincoln, Woodrow Wilson och Barack Obama hör till dem som installera­ts i kostymer av Brooks Brand.

En talesman för Lauren har skyndat sig att förklara uppdraget för fru Trump med att det handlar om Ralph Laurens respekt för presidentä­mbetets dignitet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: LEHtIKUVA / AFP / EVAn VUccI ?? ljusblå
kasHmir. Melania Trumps klassiska dräkt är skapad av Ralph Lauren och en blinkning till de vackra dräkter Jacqueline Kennedy bar.
Foto: LEHtIKUVA / AFP / EVAn VUccI ljusblå kasHmir. Melania Trumps klassiska dräkt är skapad av Ralph Lauren och en blinkning till de vackra dräkter Jacqueline Kennedy bar.
 ?? Foto: LEHtIKUVA / AFP / ALEx wong ?? döttrar i vitt. Ivanka Trump, till höger, i en dräkt skapad av modehuset Oscar de la Renta. Tiffany Trumps dräkt är skapad av Taoray Wang. Barron Trump står längst till vänster.
Foto: LEHtIKUVA / AFP / ALEx wong döttrar i vitt. Ivanka Trump, till höger, i en dräkt skapad av modehuset Oscar de la Renta. Tiffany Trumps dräkt är skapad av Taoray Wang. Barron Trump står längst till vänster.
 ?? Foto: LEHtIKUVA / AFP /BrEndAn SmIALowSKI ?? axelbandsl­ös elegans. Hervé Pierre skapade balklännin­gen enligt önskemål av Melania Trump.
Foto: LEHtIKUVA / AFP /BrEndAn SmIALowSKI axelbandsl­ös elegans. Hervé Pierre skapade balklännin­gen enligt önskemål av Melania Trump.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland