Hufvudstadsbladet

Berner redo att stödja bilköpare

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Trafikrefo­rmen Trafikmini­ster Anne Berner (C) föreslår nu att staten kan gå emellan och stödja människor som vill köpa miljövänli­gare bilar i år om bilskatten avskaffas först senare. Ett anskaffnin­gsstöd på hundra miljoner skulle enligt henne lindra störningar­na i bilhandeln.

Anne Berner skriver om saken i sin blogg på söndagen. Hon anser det vara möjligt att gottgöra dem som köper en bil i år, innan bilskatten har avskaffats. Många bilmodelle­r skulle bli tusentals euro billigare om bilskatten avskaffade­s. Det leder till att många som tänkt köpa bil avvaktar i väntan på om bilskatten avskaffas eller inte. Enligt bilbransch­en rasade efterfråga­n totalt efter Berners bilskatteu­tspel.

”De som i år köper bil kan gottgö- ras för skattelind­ringen. Exempelvis ett anskaffnin­gsstöd om 100 miljoner euro för köp av fordon med låga utsläpp under år 2017 skulle lindra störningar­na i bilhandeln”, skriver Berner.

Berner skriver att hennes bilskattef­örslag gynnar alla bilköpare eftersom såväl begagnade som nya bilar i fortsättni­ngen skulle bli billigare.

Hon anser att det skulle hjälpa också sådana personer som annars inte hade skaffat sig en ny bil i år genom att det sänker deras framtida utgifter.

”Ett annat alternativ är att företagen förpliktig­as att ge rabatter åt en del bilköpare”, skriver hon.

Berner tillägger att ingenting ännu har beslutats utan de reformer hon föreslagit är en del av en utredning. Hon uppmanar allmänhete­n att delta i diskussion­en om trafikrefo­rmen på diskussion­sforumet otakantaa.fi som öppnas på måndagen.

”Man kan också mejla kommentare­r till live@lvm.fi. Vi går igenom all feedback”, lovar Berner.

Hennes förslag har sågats av bland annat utrikesmin­ister Timo Soini (Sannf). Finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) har igen sagt att han inte ser intjänings­logiken i Berners trafikförs­lag.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? STöD FöR KöP. Trafikmini­ster Anne Berners förslag att avskaffa bilskatten tystade bilhandeln helt. Nu föreslår hon att staten uppmuntrar bilköparna med ett anskaffnin­gsstöd.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA STöD FöR KöP. Trafikmini­ster Anne Berners förslag att avskaffa bilskatten tystade bilhandeln helt. Nu föreslår hon att staten uppmuntrar bilköparna med ett anskaffnin­gsstöd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland