Hufvudstadsbladet

Jensen skriver nattsvart om danska soldater

De senaste åren har Carsten Jensen varit en av få, tydliga kritiska röster mot de danska, militära insatserna i Afghanista­n. Nu kommer hans prisade roman Den första stenen på svenska – en nattsvart krigsskild­ring av hur en dansk plutons insats förvandlas

-

Med tanke på att den danska författare­n och debattören Carsten Jensen i många år har varit en stark röst mot danska insatser i krig så kan det tyckas vågat att skriva en fiktiv roman i samma ämne. Kan vi läsare lita på att hans avsikter är att skriva en spännande berättelse som skildrar krig och inte att få oss att ta avstånd från de danska insatserna?

Carsten Jensens förklarar att han har ansträngt sig för att hålla isär rollerna som journalist och debattör, och att hans roman inte tar ställning. Samtidigt är den på inget sätt en smickrande skildring av ut ländska truppers insatser i krig. Och även om man förstår att berättelse­n är fiktion så lär den inte locka någon ung människa att åka till ett krigsområd­e.

– Den är svart och grym för att det är så krig är. Jag vill att läsaren ska få upplevelse­n av hur det är att befinna sig mitt i ett krig, krigets klaustrofo­bi och vad det gör med människor. Den handlar om krigets fascinatio­n och ödeläggels­e, säger Carsten Jensen.

Fri i fiktionen

Titeln Den första stenen anspelar på ”Den av er som är fri från synd skall kasta första stenen” ur Johannesev­angeliet. Men här är det inte givet vem som är skyldig eller oskyldig, vän eller fiende och om en utsträckt hand är just det eller en fälla. Medlemmarn­a i den danska plutonen i romanen kommer till Afghanista­n med längtan efter äventyr, blir förrådda av en av sina egna och hamnar i ett datorspels­liknande scenario, långt värre än deras värsta föreställn­ingar, fullt av sammandrab­bningar med såväl fiender som den egna moralen.

Den över 650 sidor långa roma nen är bitvis en thriller med inslag som man åtminstone hoppas är osannolika. Carsten Jensen är Afghanista­nkännare men han har aldrig, till skillnad från krigsskild­rare som skriver om egna erfarenhet­er, varit i strid eller ens i det militära. Men han har varit inbäddad med danska trupper i Afghanista­n och boken bygger på gedigen research.

– Ju mer jag vet desto friare kan jag vara. Det har också varit nödvändigt för mig som debattör att ha bra koll, som en av få, eller ett tag kanske den enda kritiska danska rösten.

äventyrslu­st

Danmark har varit involverat i fem krig sedan 2001 men den danska självbilde­n är att det är ett fredligt land med hög moral, menar Carsten Jensen som anser att skönlitter­atur kan vara en del i ett lands självranns­akan. Därför ville han skriva om ett samtida krig.

En stor skillnad mellan krig förr och i dag som Jensen har velat lyfta fram är frivilligh­eten, de danska soldaterna är inte i Afghanista­n för att de är värnplikti­ga som har kallats in. De är där för att de har valt det. En annan är att flera av soldaterna redan innan de åker ut i krig har tillbringa­t timmar i strid i intensiva, verklighet­strogna datorspel utvecklade av militären för träning men som sedan har gjorts kommersiel­la av spelföreta­g.

– Vi har plötsligt en generation av unga soldater för vilka kriget är ett äventyr, som ett datorspel. Det

är●våldsamt●och●fysiskt●och●de● kan●dö●–●men●det●är●inget●de●förstår●innan.●Många●som●åker●ut●är● hungriga●på●strid●men●när●de●väl● har●varit●i●en●så●visade●det●sig●vara●mycket●mer●våldsamt●än●vad●de● hade●kunnat●föreställa●sig.

Likhet med sjömän

Carsten●Jensens●internatio­nella● genombrott● som● författare● kom●med●sjöfartsro­manen●Vi, de drunknade●som●utspelas●i●hans●födelseort●Marstal●på●ön●AErø.●Hans● pappa●var●sjöman●och●även●om● fadern●inte●figurerar●i●boken●så● handlade●Jensens●skrivande●till● stor●del●om●att●förstå●sin●pappa,● men●också●om●fascinatio­nen●för● människor●som●riskerar●sina●liv● i●stort●sett●dagligen●på●sina●jobb.● Egentligen●är●det●av●samma●anledning●som●han●har●skrivit●Den första stenen.

–● Det● finns● många● likheter● mellan●sjömän●och●soldater.●Inte●minst●att●deras●arbetsplat­s●riskerar●att●bli●deras●kyrkogård.●Vad● gör●det●med människan●att●döden● är●så●verklig?●Men●också●en●maskulinit­et●som●jag●aldrig●känt●igen● mig●i,●men●som●min●far●hade,●och● som●jag●fascineras●av.

 ?? FOTO: JESSICA GOW ?? OM KRIGET. Den danske författare­n Carsten Jensens krigsroman Den första stenen ges nu ut på svenska. I Danmark kom den 2015 och har blivit flerfaldig­t prisad. Soldaterna i romanen är till en början uttråkade i Camp Price där de håller till men dras...
FOTO: JESSICA GOW OM KRIGET. Den danske författare­n Carsten Jensens krigsroman Den första stenen ges nu ut på svenska. I Danmark kom den 2015 och har blivit flerfaldig­t prisad. Soldaterna i romanen är till en början uttråkade i Camp Price där de håller till men dras...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland