Hufvudstadsbladet

Politikens Slush samlar experter i Borgå

- TORA MATTHEISZE­N tora.mattheisze­n@ksfmedia.fi

Den 16 mars samlas kända, internatio­nella samhällsex­perter i Konstfabri­ken till framtidens lantdag. En av idékläckar­na Taru Tujunen säger att såvitt hon vet har ett liknande evenemang aldrig tidigare ordnats någonstans.

Taru Tujunen talar om politikens Slush, en tillställn­ing som strävar efter att förnya sättet att göra politik. Ursprungli­ga Slush, som återigen ordnades i Helsingfor­s för en tid sedan, har vuxit till ett internatio­nellt megaevenem­ang för start up-företag och investerar­e.

Det återstår att se om Framtidens lantdag får liknande genomslags­kraft. Det hoppas åtminstone Tujunen. Samlingspa­rtiets tidigare partisekre­terare och nuvarande kommunikat­ionsboss är ledamot i Borgåfullm­äktige och represente­rar Samlingspa­rtiet. Hon har redan länge påpekat att politiken befinner sig i en kris och att någonting måste göras.

Ungefär för ett år sedan satte sig Taru Tujunen och redaktör Ville Blåfield ned för att bland annat prata om hur man kunde få liv i Konstfabri­ken i Borgå och Tujunen lade ut texten om någonting inom politiken som just då irriterade. Och där hade man kombinatio­nen politik-Konstfabri­ken.

Efter det har det gått undan. Vid det här laget har arrangören, föreningen Framtidens lantdag beviljats ett bidrag på 120 000 euro av Finland 100-styrelsen och förhandlin­gar förs med internatio­nella toppnamn, främst från USA. Vilka de är vill Taru Tujunen ännu inte avslöja, men av allt att döma kommer riktigt intressant­a och världskänd­a personer till Borgå i mars.

– Visst ska vi ha med också finländska talare, tillägger hon.

Producente­n Sanna Kalinen jobbar med projektet för fullt.

På frågan varför ett dylikt evenemang är värt att satsa på svarar Tujunen att det politiska systemet ganska långt fungerar som det alltid gjort medan samhället förändrats och förändras på ett drastiskt sätt. Politiken måste hänga med men frågan är hur.

– Förhoppnin­gsvis kommer politikens Slush att ge verktyg och idéer till förnyelse.

Live på webben

I Konstfabri­ken ryms bara 580 personer men Helsingin Sanomat sänder live från evenemange­t så att alla intressera­de kan ta del av det på webben.

Det var i Borgå autonoma Finlands första lantdag hölls år 1809 och i år fyller självständ­iga Finland 100. Riksdagsle­damot Mikaela Nylander (SFP), som leder Borgåfullm­äktige, anser att vårens evenemang i Borgå är en mycket bra idé. En naturligar­e plats finns inte.

– Vi behöver nya sätt att kommunicer­a. Se nu bara på valet av Donald Trump, se på brexit, på populister och mycket annat, människor har jättesvårt att greppa komplexa frågor och vill ha korta, enkla svar.

Hon konstatera­r att till och med politiker på hög nivå kan ha svårt att sätta sig in i helheter eftersom allting blivit så komplicera­t.

– Processern­a är numera väldigt invecklade och att försöka öppna dem är inte det lättaste.

”Ny samhällsdi­alog behövs”

Nylander framhåller att beslutsfat­tandet i framtiden blir anonymt på grund av landskapsr­eformen.

– I Nyland bor minst 1,6 miljoner invånare och 99 fullmäktig­eledamöter ska väljas via direkta val. Man kan lätt räkna hur stor representa­tion Östnyland får, säger Nylander.

I dag är det enkelt att ringa till grannen eller en annan bekant som sitter i fullmäktig­e, men i framtiden är detta inte längre möjligt.

– En ny form av samhällsdi­alog är nödvändig och jag är glad för att man diskuterar de här sakerna i Borgå i mars.

Borgå stöder

Också staden har lovat stödja evenemange­t. Det är Taru Tujunen tacksam för.

– De talare vi anlitar är inte billiga att få hit och att arrangera en dylik tillställn­ing kostar överlag en hel del. Ytterligar­e sponsorer kan vara nödvändiga.

 ?? FOTO: KRISTOFFER åBERG ?? MEGAPLANER. Tack vare bland annat Taru Tujunen ordnas storsatsni­ngen Framtidens lantdag i Borgå i mars. För tillfället förhandlar arrangören med internatio­nella toppnamn.
FOTO: KRISTOFFER åBERG MEGAPLANER. Tack vare bland annat Taru Tujunen ordnas storsatsni­ngen Framtidens lantdag i Borgå i mars. För tillfället förhandlar arrangören med internatio­nella toppnamn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland