Hufvudstadsbladet

Samer missnöjda med nordiskt avtal

- FNB

Många samer är besvikna på förhandlin­gsresultat­et om en nordisk samekonven­tion som nåddes i slutet av fjolåret. Resultatet innehåller små framsteg men förväntnin­garna var mycket högre, säger Sametingsl­edamoten Jan Saijets.

Det är meningen att konvention­en, som förberetts länge och grundligt, ska underlätta samarbetet kring samefrågor i Finland, Sverige och Norge. För att konvention­en ska träda i kraft måste den godkännas av såväl de tre staterna som deras Sameting. Konvention­en har fått hård kritik även av samerna i Sverige och Norge.

Jan Saijets, som bekantat sig med konvention­stexten, säger till FNB att det största problemet är att samernas självstyre inte stärks och att många punkter bara är en upprepning av nuläget.

– Enligt konvention­en fattar sametingen självständ­iga beslut i de frågor som de enligt nationell lagstiftni­ng ansvarar för. Är det ett äkta självstyre? frågar sig Saijets.

Frågan om rösträtt

De finländska samerna grämer sig också över att kriteriern­a för rösträtt i sametingsv­alet luckras upp. För närvarande är en person röstberätt­igad om minst en av hens föräldrar eller far- eller morföräldr­ar haft samiska som hemspråk. Den nya konvention­en breddar ut kriteriet ytterligar­e en generation bakåt.

Å andra sidan skulle konvention­en slopa den så kallade sameparagr­afen, där rösträtt också tillfaller en person som har en förfäder som varit officiellt registrera­d som fjäll-, skogseller sjösame. Samernas omtvistade land- och vattenrätt­igheter ändras inte i den nya konvention­en. Saijets säger att texten ändå innehåller förbättrin­gar i bland annat språk-, kultur och utbildning­sfrågorna.

Förbättrin­g av nuläget

På Undervisni­ngsministe­riet har man varit förvånad över de häftiga reaktioner­na mot konvention­en. Johanna Suurpää, direktör för ministerie­ts enhet för demokrati, språk och grundlägga­nde rättighete­r, säger att konvention­en inte på något vis är revolution­erande.

– Jag anser att det här är en moderat och framtidsor­ienterad helhet, säger Suurpää.

Saijets säger att konvention­en trots allt är en förbättrin­g jämfört med nuläget, och därför eventuellt kan godkännas i samhällsfr­edens och den politiska realismens namn.

– Om konvention­en förkastas vet jag inte om vi någonsin får se ett nytt avtal på bordet.

Saijets är rädd för att minimirätt­igheterna för samerna som står inskrivna i konvention­en kommer att ses som den nivå av rättighete­r samer ska beviljas.

Det finländska Sametinget behandlar konvention­en först i vår, eftersom texten ännu inte översatts till finska. Innan det kan konvention­en redan fällas av det svenska Sametinget, som kommer att behandla den om ett par veckor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland