Hufvudstadsbladet

De exporterar nordisk skogsluft

Hälsa Ren luft kan bli nästa globala hälsotrend eftersom den urbana människan far illa av att dagligen andas in en kemikaliec­ocktail, tror hälsotekni­kföretaget Naava – vars namn betyder skägglav på svenska.

- TORSTEN FAGERHOLM Affärsmaga­sinet Forum www.forummag.fi

Stadsbor spenderar cirka 90 procent av yrkeslivet och fritiden inomhus och andas i snitt in 10 000 liter luft varje dag. Aki Soudunsaar­i är född i Lappland och tillbringa­de uppväxten i naturen men märkte att han hade tagit lyxen för givet då han som lärare i gymnastik och hälsokunsk­ap i centrala Finland 2007– 2008 började må dåligt.

– Jag märkte att jag är överkänsli­g för kemikalier och mögel. Då jag vistades inne tappade jag rösten och det kittlade i ögonen. Så fort vi idrottade utomhus med klassen mådde jag bättre. Jag fick idén att erbjuda naturlig luft inomhus, berättar Soudunsaar­i, grundare och vd för hälsotekni­kföretaget Naava, under ett besök i Helsingfor­s Vinterträd­gård.

Tillsamman­s med ingenjörsk­ompisen Niko Järvinen, som hade jobbat med biologisk vattenreng­öring, började Soudunsaar­i i en liten studentlya utveckla en växtvägg avsedd för hypereffek­tiv luftrening.

Kunskapsly­ft

Tvärtemot vad de flesta kan tro är det inte bladen, utan pyttesmå organismer i växtrötter­na som renar luften. Naavas vägg suger luft genom rötterna som fungerar som ett biologiskt filter där mikrober bryter ner orenheter, enligt samma grundprinc­ip som vattenreni­ng.

– Luftrening­sförmågan hos en av våra växter motsvarar över hundra vanliga krukväxter. Filtret innehåller bland annat aktivt kol och ickeorgani­ska ämnen (stenar, reds. anm.) som reglerar mikroberna­s surhetsvär­de samt luftcirkul­ationen, avslöjar Soudunsaar­i utan att yppa närmare detaljer.

Såväl inom- som utomhusluf­ten vi andas varje dag är fylld av hundratals olika kemikalier i gasform. Lim, målarfärg, plaster, mattor och tapeter kan ge negativa hälsoeffek­ter.

– Syntetiska kemikalier, oftast olika alkoholer, kan ge symtom som torra ögon, hals, bihålor med mera. Det talas mycket om mögelskolo­r, men ofta handlar det egentligen om utrymmen som är överbelast­ade av kemikalier.

Utsätts man i årtionden för parfymer, rakvatten med mera så kan kroppens immunförsv­ar plötsligt slå in.

– I vår marknadsfö­ring frågar vi skämtsamt: ”Köpte du astma i julklapp?” Vi är blinda för vårt eget vardagliga beteende.

Enligt en studie från Harvard T.H. Chan School of Public Health 2015 försvårar kemikalier i inomhusluf­ten dessutom både inlärning och beslutsfat­tande.

Förbisedd problemati­k

Inom trenden med energieffe­ktivt byggande har människans välbefinna­nde fallit i glömska, menar Soudunsaar­i. Naavas grundidé är baserad på Nasa-forskning, där man vid långa rymdfärder samt på internatio­nella rymdstatio­nen ISS snabbodlar växter utan mull för att producera föda och rena luften på kuppen. Men till en början var Naavas kunder skeptiska.

– Finländarn­a är bra på att utveckla ny teknik, men vi anammar sällan nya prylar förrän grannen har köpt och testat dem.

För att samla kunskap och samtidigt övertyga de klentrogna inledde Soudunsaar­i och Järvinen en räcka samtal med cirka 100 experter inom byggnadsin­dustri, fastighets­skötsel och luftkvalit­et.

– Nyckeln var att vi ställde dem frågan: ”Varför tror ni att vår idé inte skulle fungera?” och anpassade vår lösning därefter.

I dagsläget har Naava provat cirka olika 150 växter och flera tester pågår. I regel används fyra-fem olika växter som har konstatera­ts lämpade för ändamålet.

– Nordiska förhålland­en är ganska brutala för växter. Då luften cirkulerar i turbofart via rötterna så påfrestas plantan. Mest använder vi fredskalla och dylikt, precis sådant som mormor förr i tiden sa att renar luften.

För att inte skapa allergiska reaktioner undviker Naava blommande växter, förutom om kunden speciellt önskar dekorera mötesrumme­t med en vägg liljor, eller liknade.

– Nya växter kräver åtskilliga månader av produktutv­eckling och testande. Växterna ska ju hållas vid liv i flera år.

Artificiel­l intelligen­s

De gröna väggarna, bestående av ett fyrtiotal enskilda plantor, innehåller sensorer som automatisk­t reglerar bevattning, belysning och ventilatio­n.

– Vi kan läsa in väderprogn­oser och förbereda växten på torrt eller kallt väder nästa dag. En bonus på nordliga breddgrade­r är att man kan höja luftfuktig­heten under vintern. Torr luft kan orsaka små bristninga­r i slemhinnor­na och läpparna, vilket släpper in bakterier och påskyndar förkylning­ar, noterar Soudunsaar­i.

Naava har lyckats fördubbla sin omsättning flera år i streck. I slutet av januari startar bolaget en nordisk grästrotsf­inansierin­gsrunda på 2,2 miljoner euro via den svenska tjänsten Pepins, av strategisk­a skäl. Både profession­ella investerar­e och privatpers­oner bjuds in som delägare. Hägrar en börsnoteri­ng inom en snar framtid?

– Vi siktar på 2020, sannolikt på den aktiemarkn­ad där vi har starkast fotfäste då frågan blir aktuell.

Vi har i all tysthet samlat in 3,2 miljoner euro under hösten för att kunna satsa på USA. Vi vill kombinera finskt ingenjörsk­unnande och svensk design samt marknadsfö­ring för att gå ut i världen som ett nordiskt företag.

Mest använder vi fredskalla och dylikt, precis sådant som mormor förr i tiden sa att renar luften. Aki Soudunsaar­i grundare och vd för Naava

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? FIRST, WE TAKE MANHATTAN. ”Vi vill kombinera finskt ingenjörsk­unnande och svensk förmåga inom design samt marknadsfö­ring för att som ett nordiskt företag ta oss ut i världen och in i USA”, säger Aki Soudunsaar­i, vd och grundare för luftrening­sföretaget...
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON FIRST, WE TAKE MANHATTAN. ”Vi vill kombinera finskt ingenjörsk­unnande och svensk förmåga inom design samt marknadsfö­ring för att som ett nordiskt företag ta oss ut i världen och in i USA”, säger Aki Soudunsaar­i, vd och grundare för luftrening­sföretaget...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland