Hufvudstadsbladet

Pengar fäller många äktenskap – lycka till EU

Familjegrä­l handlar ofta om sprit och pengar. Det är det senare som familjen EU-27 drabbas av. Med brexit försvinner en bit av budgetrame­n efter 2020, och grälets repliker kan redan skrivas. De går ungefär så här.

- Sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Theresa May: Jag vill vara tydlig med en sak: Vi drar oss ur den inre marknaden. Det blir en hård brexit. Men jag kan tänka mig att lösa situatione­n för de EU-medborgare som redan nu är bosatta i Storbritan­nien, och de britter som är bosatta runtom i EU, redan innan vi förhandlar om resten. Det vore väl trevligt?

Angela Merkel: Lieber nicht. Den gubben går inte. Jag vet vad förhandlin­gar är. Tyskland kan bli ett av de länder som får betala ännu mer än tidigare i EU då Storbritan­nien drar sig ur, och då ska ingen plocka bort spelknappa­r vi kan behöva senare.

EU-medborgarn­a: Är vi spelknappa­r? Djiisus. När får vi veta var vi kan bo?

Spanien: Här bor 300 000 britter. Vi diskuterar gärna hur deras sjukvård betalas efter brexit.

Det där var väl – fritt formulerat – upptakten.

I fonden hörs smatter av lackskor, fastsmälld­a portföljer och dörrar.

EU-kommission­ens förhandlar­e: Vi har räknat ut skilsmässa­ns slutnota. Det rör sig om 40–60 miljarder som Storbritan­nien blir skyldig att betala för den budgetram som redan är planerad och löper fram till 2020. Theresa May: Not likely. Go fish! Här lämnar vi Theresa May i kulissen en stund.

Vi vet nu att ”halvvägs inne” är uteslutet för brexit. Då finns inte heller några avgifter som kunde rulla in till EU enligt modellen för EES-länderna inom samarbetso­mrådet, till exempel Norge.

Tjugosju länder blir kvar, och nästa sjuåriga budgetram ska gälla 2021–2028. Armbrytnin­gen om kostnadern­a för skilsmässa­n är en sak, men det påföljande familjegrä­let bland resterande 27 medlemslän­der hägrar i nästa akt.

Mellan sex och sju procent av EUbudgeten faller bort med Storbritan­nien – tio miljarder av 160 miljarder per år – samtidigt som EU funderar på nya satsningar på försvarssa­marbete. Storbritan­niens nettoandel motsvarar ungefär den del av EUbudgeten som går till administra­tion. Och tio miljarder är tre gånger mer än den summa EU tänkt satsa på humanitär hjälp för att motverka orsakerna till migration. För att göra ett par jämförelse­r.

Om alla medlemslän­der skulle fortsätta dela på kostnadern­a har professor emeritus Alan Matthews, expert på EU:s jordbruksp­olitik, räknat ut att resterande länder får olika höga tilläggsko­stnader. Finlands EU-kostnader skulle öka med sju procent enligt hans mekaniska beräkning på 2015 års EU-budget, och Tyskland och Österrike skulle betala ännu mer. Här börjar andra akten. Finland: Vi hör till de få länder som deltagit i den överenskom­na flyktingfö­rdelningen, och tagit mot jämförelse­vis mest. Det här är inte hållbart.

Polen och några till: Vi ser inte någon möjlighet att ta emot asylsökand­e enligt den här fördelning­splanen.

EU:s nettobetal­are: (Sneglar på 13 miljarder i EU-stöd till Polen.) Jaha, när vi ändå river upp budgetrame­n finns det alltid möjlighet att se om hela fördelning­en. Kan inte budgetpeng­arna riktas på ett annat sätt? Till exempel till dem som sköter sin del av flyktingfö­rdelningen.

(Polen tystnar och sopar fram sina dubbla spår för säkerhets skull.)

Norbert Hofer, Österrikis­ka frihetspar­tiet: Ser man på, en räkning på fjorton procent högre avgifter för Österrike efter brexit? Jag må ha förlorat presidentv­alet, men vänta tills mina väljare får höra om det här. Inte för att vi tänkt lämna EU, men lite bensin på lågorna skadar inte.

EU-medborgarn­a, fortfarand­e: Alltså, får vi bo kvar där vi är ute i Europa? Ska vi betala mer eller blir det några nedskärnin­gar också i Bryssel?

Under tiden dukar ordförande­landet Malta fram middagsbor­det inför toppmötet om EU:s framtid, den process som startade i Bratislava i höstas.

I Rom förbereds följande festmåltid, för att i mars 2017 fira 50-årsjubilee­t sedan Romfördrag­et.

Jean-Claude Juncker: Det är lugnt! Vi har lanserat en mysig diskussion­srunda för alla i EU. Hashtaggen är #EUdialogue­s och vi har redan inlett det i flera länder.

Finland: Ja, här inleddes medborgard­ialogen redan, med ett seminarium i riksdagens tillbyggna­d. Där satt politiker, tjänstemän och ackrediter­ade journalist­er. Har ni inte alla varit där?

Medborgarn­a: Var?

 ?? FOTO: EPA/PATRICK SEEGER ?? VILL BORT. Britterna har föresatt sig att lämna EU och med den försvinner 10 miljarder av EU:s årliga budget på 160 miljarder euro .
FOTO: EPA/PATRICK SEEGER VILL BORT. Britterna har föresatt sig att lämna EU och med den försvinner 10 miljarder av EU:s årliga budget på 160 miljarder euro .

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland