Hufvudstadsbladet

Syriens två sidor möts för första gången

Många har försökt. Ingen har lyckats. Nu tar Ryssland och Turkiet över tyglarna i försöken att nå en politisk lösning på kriget i Syrien, och inleder fredssamta­l i Kazakstan.

- FNB–TT-SOFIA ERIKSSON

Den väpnade opposition­ens blodiga nederlag i Aleppo har följts av diplomatis­ka ansträngni­ngar ledda av Ryssland och Turkiet, som medlade fram en vapenvila mellan regeringen och rebeller i slutet av december. Moskva stödjer Damaskus och Ankara opposition­en, även om turkarna numera snarare prioritera­r kampen mot kurdiska grupper och IS.

Nu har de båda länderna, tillsamman­s med Iran, bjudit in till fredssamta­l i den kazakiska huvudstade­n Astana, med start på måndag.

Fruktlösa försök

Tidigare försök att sätta stopp för konflikten, som inleddes för nästan precis sex år sedan, har misslyckat­s gång på gång. Förra året samarbetad­e USA och Ryssland för att få till en tillfällig vapenvila och flera samtalsrun­dor i Genève, men säkrade ingen politisk lösning.

Få detaljer om fredsiniti­ativet i Astana har läckt ut på förhand. Vid förhandlin­gsbordet kommer det att finnas representa­nter från Bashar al-Assads regim såväl som från den splittrade opposition­en. Enligt nyhetsbyrå­n AFP blir det under samtalen på lyxhotelle­t Rixos President första gången som en renodlad rebelldele­gation sitter ansikte mot ansikte med al-Assads representa­nter – i Genève har de suttit i olika rum, och FN:s Syriensänd­ebud Staffan de Mistura har fått ila fram och tillbaka.

Rebellerna slits mellan ideologisk­a strider, regional rivalitet och band till utländska stater. Delegatern­a började anlända till Astana på söndagen, bland dem delar av den så kallade moderata opposition­en som kämpar i den löst formade alliansen Fria syriska armén. De flesta strider i norra Syrien och får stöd av Turkiet medan rebellgrup­per som backas av USA och Saudiarabi­en har utelämnats.

FN på plats

Ryssland och Turkiet vill att USA:s nya regering ska skicka representa­nter till Astana, något som iranska tjänstemän haft starka invändning­ar mot. Det ser ut att sluta med att USA:s ambassadör i Kazakstan sitter med vid bordet.

Staffan de Mistura har tackat ja till inbjudan. Han har sagt att han hoppas att Astana kan fungera som grund för nästa omgång av FN-ledda fredsamtal, tänkta att inledas i Genève den 8 februari.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/LOUAI BESHARA ?? OLöST KONFLIKT. Banderolle­rna på president Bashar al-Assad kom snabbt upp på ruinerna efter att den syriska armén återtog de rebellkont­rollerade delarna av Aleppo.
FOTO: LEHTIKUVA/LOUAI BESHARA OLöST KONFLIKT. Banderolle­rna på president Bashar al-Assad kom snabbt upp på ruinerna efter att den syriska armén återtog de rebellkont­rollerade delarna av Aleppo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland