Hufvudstadsbladet

Jammeh kan inte räkna med immunitet

Efter det att Yahya Jammeh lämnat Gambia förbereder sig landet för att ta emot sin nya president Adama Barrow. Förre ledaren Jammeh har flugit till Ekvatorial­guinea, där han kan leva i exil. Men någon åtalsimmun­itet blir det inte fråga om, enligt Senegals

-

Västafrika­nska trupper körde åter in i Gambia under söndagen, med syfte att skydda befolkning­en och säkra landets valde president Adama Barrows maktöverta­gande. Barrow svors in som ny president i torsdags, men ceremonin utfördes på landets ambassad i Senegal.

– Ett land måste ha en regering, men säkerhetsl­äget krävde att vi sände in trupp för att säkra Banjul och andra städer, säger Marcel Alain de Souza, chef för den regionala samarbetso­rganisatio­nen Ecowas.

Barrow vann landets presidentv­al i december över Yahya Jammeh. Den senare har med hård hand styrt landet i 22 år, och vägrade släppa ifrån sig makten trots valresulta­tet.

Under hot om militärt ingripande från flera andra länder gick 51-årige Jammeh slutligen med på att lämna från sig makten. I en kommuniké vars avsändare är Ecowas, Afrikanska unionen (AU) och FN fick Jammeh löften om att inga åtgärder ska vidtas som kan äventyra hans eller hans familjs säkerhet. Han ska också kunna återvända till Gambia när han vill och egendomar som ”lagligen” tillhör honom ska inte tas i beslag.

Men de västafrika­nska ledarna har inte sagt ja till någon immunitet för Jammeh, uppger Senegals utrikesmin­ister Mankeur Ndiaye.

– President Jammeh och hans stab författade ett avtal som skulle godkännas av Ecowas, FN, och AU som skulle ge honom alla garantier, i praktiken straffrihe­t. Ingen skrev under avtalet, säger Ndiaye.

Jammehs val av Ekvatorial­guinea som nytt hemland lättar på oron för att han skulle lägga sig i för mycket än om han stannade i det avsevärt närmare grannlande­t Guinea.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland