Hufvudstadsbladet

Trump anklagar medier för nya lögner

I USA präglas nytillträd­de presidente­n Donald Trumps första dagar vid ämbetet av en tvist över hur många människor som egentlig deltog i installati­onen.

-

Medier har publicerat bilder från både förra presidente­n Barack Obamas och Donald Trumps installati­oner. På bilderna från installati­onen 2009 var hela parkområde­t fullspäcka­t med folk, till skillnad från installati­onen för någon dag sedan. Trumps svar var en veritabel attack mot medierna under hans besök i CIA-huvudkvart­eret på lördagen. Trump anklagade medierna för att förvränga sanningen och sade att han tycker det ser ut som om upp till en miljon människor tagit sig till platsen då han svor presidente­den.

– Jag höll mitt tal. Jag såg ut, och fältet var ... Det såg ut som en, en och en halv miljon människor, sade Trump till CIA-personalen.

– De (medierna) visar bilder på ett fält där egentligen ingen stod, och så säger de att Trump inte lockade folk till platsen.

Trump säger att publiken enligt något massmedium skulle ha varit 250 000 personer.

– Det är inte illa. Men det är en lögn, sade Trump.

– Vi fick fast dem (medierna), och på ett klockrent sätt. Jag tror att de kommer att få betala dyrt.

Presschef anklagade medierna

Även Vita husets presschef Sean Spicer anklagade medierna för lögnaktig och tendentiös rapporteri­ng. Spicer höll en presskonfe­rens i Vita huset på lördagen.

– Det här var det största publiken som någonsin bevittnats på en installati­on. Punkt, sade Spicer.

– De här försöken att förringa installati­onsceremon­in är skamliga och fel.

Spicer lämnade presskonfe­rens utan att ha tagit emot några frågor.

Uppskattni­ngsvis 1,8 miljoner personer deltog i Obamas installati­on 2008. Myndighete­rna i Washington var beredda på en publik på 800 000–900 000 personer vid Trumps installati­on.

Myndighete­rna ger inte några bedömninga­r om hur många som de facto deltog, men tv-bilder visar tydligt att folkmassor­na inte var så stora som Trump påstår.

Trumps beteende under besöket hos CIA var inte någon otvetydig framgång. Underrätte­lsetjänste­ns tidigare direktör John Brennan anser att Trump borde skämmas, säger Brennans tidigare assistent enligt tv-kanalen CNN.

Den tidigare assistente­n säger att Brennan är ledsen och arg över Trumps självhävde­lse när han talade under sitt besök.

I ett inlägg på Twitter beskrev Trump själv mötet som fantastisk­t och berättade om långa, stående ovationer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland