Hufvudstadsbladet

Zverev tackar sin bror efter segern

Tennis Mischa Zverev vara nära att sluta med tennis för flera år sedan, men fortsatte och blev mannen som slog ut världsetta­n Andy Murray i åttondelsf­inalen i Australian Open 2017.

- FNB-TT-HBL

– Det här var mitt livs match, säger den 50-rankade tysken efter segern mot Murray med setsiffror­na 7–5, 5–7, 6–2, 6–4.

För tre år sedan drabbades Mischa Zverev av en allvarlig skada i vänster handled, en skada som såg ut att tvinga den Rysslandsf­ödde tysken att ge upp tenniskarr­iären.

– Jag kunde inte hålla i en racket, säger han efter att ha slagit ut den trefaldige grand slamsegrar­en, och dubble olympiske mästaren i Australian Open.

Zverev valde att fortsätta, mycket tack vare sin 19-årige lillebror Alexander, nu rankad 24 i världen.

– Min bror sade: ”du kan ta dig tillbaka, rankas topp 100 igen och bli en fantastisk spelare”. Jag måste rikta ett stort tack till honom. Det har varit en lång resa, säger han.

”Trodde på mitt spel”

Zverev pressade Murray redan från start i första set och behöll greppet fullt ut när han bröt Murray till 6–5 och servade hem setet till 7–5. Andra set påminde om det första, men fick en annan utgång. Murray bröt Zverev fram till setseger 7–5. I tredje set (6–2) var Zverev överlägsen.

– Jag trodde på mig själv och mitt spel; att spela serve-volley och med mycket slice. Det fungerade i längden, säger Zverev som aldrig tidigare tagit sig till kvartsfina­l i en grand slam-turnering.

I fjärde set visade 29-årige Zverev kyla i pressade lägen och kunde jubla när jämnårige Murray slog ut matchbolle­n efter tre timmar och 33 minuters spel på centrecour­ten i Melbourne Park.

Besvikna världsetto­r

I torsdags slogs regerande mästaren Novak Djokovic, Serbien, ut av 117-rankade Denis Istomin från Uzbekistan. Djokovic och Murray har mötts i final i Melbourne de två senaste åren.

Ingen av dem kommer vara där i år.

– Jag ville gå längre och är besviken just nu. Varje år här är både en ny möjlighet och en ny utmaning. Det finns inga garantier, säger Murray.

För Zverev väntar nu 17-faldige grand slam-segraren Roger Federer, Schweiz, i kvartsfina­l. 35-åringen besegrade japanske världsfemm­an Kei Nishikori med 6–7 (4–7), 6–4, 6–1, 4–6, 6–3 i sin åttondel.

Världsfyra­n Stan Wawrinka, som vann Australian Open för tre år sedan, har pressats i flera av sina första matcher i Melbourne. Så även på söndagen.

31-åringen vann förvisso i raka set mot 89-rankade italienare­n Andreas Seppi men tvingades till tiebreak i samtliga tre set, 7–6 (7– 2), 7–6 (7–4), 7–6 (7–4).

Också på damsidan försvann världsetta­n. Angelique Kerber föll i två raka set i åttondelsf­inalen mot 35-rankade amerikansk­an Coco Vandeweghe.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/PAUL CROCK ?? SKRÄLL. Mischa Zverev är årets stjärnskot­t i Australian Open.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/PAUL CROCK SKRÄLL. Mischa Zverev är årets stjärnskot­t i Australian Open.
 ?? FOTO: EPA/FILIP SINGER ?? LÖFTE. Alexander Zverev förlorade en femsetare mot Rafael Nadal.
FOTO: EPA/FILIP SINGER LÖFTE. Alexander Zverev förlorade en femsetare mot Rafael Nadal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland