Hufvudstadsbladet

Finsk flagga från New York fanns i Västervik

Ingvar Flink gjorde ett oväntat fynd när han ärvde sina föräldrars sommarstug­a i svenska Västervik. I en garderob fanns en jättestor finsk flagga.

- Petra Miettinen 029 080 1425, petra.miettinen@ksfmedia.fi

Historiker Ingvar Flink blev minst sagt förvånad då han gick igenom alla utrymmen i den sommarstug­a som han ärvde efter sina föräldrar i Västervik, som ligger på svenska östkusten i höjd med Visby.

– Vi hittade då denna jättestora finska flagga i en garderob. Den är märkt med en skrift, som säger att den tillhör det finska konsulatet i New York. Hur har den hamnat här, undrade jag?

Ingvar Flinks pappa var under många år finsk vicekonsul i Västervik, också under krigsåren. Själv har han forskat i de svenska förbindels­erna med Finland under inbördeskr­iget 1918 och skrivit om dem i Finska statsrådet­s publikatio­nsserie från 2004 under Norden och krigen i Finland och Baltikum 1918–1919.

Om flaggans historia har han inga säkra uppgifter, för han diskuterad­e aldrig flaggan med pappan. Men han har en teori:

– Då Finland vid midsommart­id 1941 anföll Sovjetunio­nen och USA i december samma år anfölls av Japan hamnade Finland och USA på varsin sida i kriget. Det föranledde troligen en del diplomatis­ka förvecklin­gar mellan länderna och konsulatet i New York fick stängas. Fanan sändes hem och hamnade så småningom hos min pappa. Detta är min förklaring, som jag dock inte kan dokumenter­a.

returnerar till ambassaden

Fanan är naturligtv­is finsk statlig egendom och Ingvar Flink skall lämna den tillbaka till Finlands ambassad, samtidigt som han också returnerar konsulatss­kylten i emalj och en Finlands vita rosorden.

Men det här är inte familjen Flinks enda kontakt med Finland. Ingmars mamma var mycket aktiv inom Rädda Barnen och var med om att organisera mottagande­t av finska krigsbarn.

– Vi hade en pojke från Lovisa hos oss och jag har fortfarand­e kontakt med honom. Vi börjar bli gamla, jag är snart 75 år och han är äldre, berättar Ingvar Flink.

Vi hittade då denna jättestora finska flagga i en garderob. Den är märkt med en skrift, som säger att den tillhör det finska konsulatet i New York. ingvar Flink Historiker

 ?? Foto: Ingvar FlInk ?? FRåN NEw YORK TiLL väSTERviK. Ingvar Flink hittade en finsk flagga modell större i familjens sommarstug­a i Sverige. Den tillhör finska konsulatet i New York och hur den hamnat i Västervik kan han bara gissa.
Foto: Ingvar FlInk FRåN NEw YORK TiLL väSTERviK. Ingvar Flink hittade en finsk flagga modell större i familjens sommarstug­a i Sverige. Den tillhör finska konsulatet i New York och hur den hamnat i Västervik kan han bara gissa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland