Hufvudstadsbladet

Att få cancer utan försäkring

- Peppe öhMan

Det amerikansk­a sjukvårdss­ystemet är komplicera­t och baserar sig på att ett försäkring­sbolag betalar en stor del av vårdkostna­derna. Om patienten har försäkring vill säga. Många hade ingen försäkring. Barack Obama gjorde en ansträngni­ng för att ändra på det här. Hade man ingen försäkring fick man betala böter och de med större inkomster betalade lite mer och subvention­erade därmed låginkomst­tagare. Ursäkta den grova förenkling­en.

Det är dyrt med vård och med försäkring, speciellt om man vill vara förberedd på det värsta. Jag läser i Lenny Letter (Lena Dunhams och Jenni Konners nyhetsbrev) om en 32-årig kvinna som en morgon hittar en liten knöl i bröstet. Eftersom hon bara betalat miniförsäk­ringsavgif­ten, för att undvika böter, täcker hennes försäkring praktiskt taget ingenting. Ett besök hos en gynekolog kostar 200 dollar och röntgen av brösten 1 500. Att ta in specialist­er, operation och kemoterapi blir fort fantasisum­mor. Just den här unga kvinnan har lyckligtvi­s föräldrar som kan hjälpa henne med betalninge­n, men så lyckligt lottade är givetvis inte alla.

Klassklyft­orna är väldigt tydliga här i USA. Uteliggare sitter utanför mataffärer och ber om mat eller småpengar. På sexåringen­s kommunala skola finns det barn som är hemlösa, men skolan anstränger sig för att hemlighåll­a vilka de är. För inte så länge sedan gick Los Angeles om New York som staden med mest hemlösa i USA. De förmögna bor i områden med bra skolor och motsatsen gäller de fattiga. Samtidigt är var och varannan bil en Tesla, det går inte att hitta ett hus för under miljonen (knappast under två tre miljoner) och att ha en sexsiffrig månadslön är inte ovanligt.

The American Dream där varje person är sin egen lyckas smed är egentligen en stor lögn. De som är födda på fel plats, med fel hudfärg och utan en trygg socioekono­misk familj att falla tillbaka på kommer med största sannolikhe­t aldrig att lämna sin samhällskl­ass. När olyckan slår till är det extra tydligt hur viktigt det är med pengar i USA.

Nu är Donald Trump landets nya president. Tyvärr ser det inte ut som om den här affärsmann­en kommer att jobba för större jämlikhet i samhället.

bloggar om livet på den amerikansk­a västkusten på amerika.blogg.hbl.fi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland