Hufvudstadsbladet

Stimulans direkt genom örat

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Podcastern­a känns som ett medium med framtiden för sig. Ett audiomediu­m som kan avnjutas passivt direkt in i systemet är välkommen stimulans för ”den stressade nutidsmänn­iskan” när hon utför rutinsyssl­or som lagar mat, plockar där hemma eller tränar.

Floran av podcaster är också riklig, och det krävs heller inte mer avancerad teknik än att vem som helst kan starta sin egen podcast. Podcaster finns också för olika intresseom­råden och nischer; det gemensamma för många är att de i någon bemärkelse ofta är underhålla­nde att lyssna på, även om ämnet kan vara allvarligt. Litteratur­poddarna lever i fruktbar symbios med bokbransch­en. I litteratur­en har poddarna tacksamma och intressant­a ämnen att prata om, samtidigt som bokbransch­en främjas av uppmärksam­heten. I sista hand vinner även lyssnarna på att kanske inspireras till att läsa mera.

Hietanen & Henrikson är Svenska Yles nya läspodd som görs av kulturreda­ktörerna Anne Hietanen och Ida Henrikson. Hittills ligger två avsnitt ute på Arenan. Det här är en podd där varje avsnitt fokuserar på ett tema. De två första delarna har de intresseki­ttlande rubrikerna ”Skammen” och ”Upphetsnin­gen”. Att olika teman avhandlas innebär att urvalet av böcker inte begränsar sig enbart till nyutgivet, vilket är en sund motkraft till den korta livslängd böcker rent kommersiel­lt har i dag. Hietanen och Henrikson tar upp böcker inte bara på svenska och engelska, utan läser också på finska. Det skiljer omkring tio år mellan dem i ålder, men snarare än som ”den unga” och ”den medelålder­s”, profilerar de sig som ”den roliga” (Hietanen) och ”den feministis­ka” (Henrikson). Det ger en välavvägd mix av humor och allvar. Vill man då lyssna på detta? Absolut, både snack, boktips och teman är intressant­a, dessutom drar man på munnen åt typiskt hietanensk­a uppriktiga och avväpnande kommentare­r som: ”Jag har tidigare varit en ’slutshamer’ av rang, men nu har jag blivit mera medveten”.

En annan hörvärd och lättlyssna­d litteratur­podd är Mellan raderna med bra kemi mellan Los Angeles-baserade finlandssv­enska Peppe Öhman och Stockholms­baserade rikssvensk­a Karin Jihde. Den här podden är inte tematisera­d utan fokuserar på vad de två läst senast eller läser just nu. Fokus ligger därmed på nyutgivna aktuella böcker, särskilt rikssvensk och engelskspr­åkig litteratur. Eftersom podden är ett samarbete med ett finlandssv­enskt förlag kvoteras varje gång även en finlandssv­ensk bok in. Podden tar ett tämligen snällt grepp om litteratur­en. I ett avsnitt nyligen kallade Jihde Öhman för en snäll människa vilket även återspegla­s i hennes läsning. Snällhet är både sympatiskt och underskatt­at, men kan också misstänkas bero på att man står för nära och inte vill stöta sig med de författare som diskuteras. För lyssnaren kan ibland denna misstanke uppstå.

En annan intressant litteratur­podd som närmar sig litteratur­en ur skrivandet­s synvinkel är Fantastisk podd om att skriva fantastik. Podden görs av olika grupper av rikssvensk­a och finlandssv­enska författare, och Finlandsgr­uppen består av Mia Franck, Hannele Mikaela Taivassalo, Maria Turtschani­noff och Jenny Wiik. Det är synd att ljudkvalit­eten ofta varit dålig. Yle Arenan, Soundcloud, Fantastisk­podd.se

 ?? FOTO: YLE, BARBRO AHLSTEDT ?? Svenska Yles nya läspodd Hietanen & Henrikson görs av Ida Henrikson och Anne Hietanen.
FOTO: YLE, BARBRO AHLSTEDT Svenska Yles nya läspodd Hietanen & Henrikson görs av Ida Henrikson och Anne Hietanen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland