Hufvudstadsbladet

Den gäckande skuggan

- HANS SUNDSTRöM hans.sundstrom@ksfmedia.fi

■ Arto Halonens dokumentär Sinivalkoi­nen valhe (2012) är en sammanfatt­ande rapport om dopningshä­rvan i finsk skidåkning, ett sorglustig­t kapitel som pendlar mellan tragedi och fars. Till sitt förfogande har regissören givetvis haft mängder av gammalt nyhetsmate­rial som han dramatiskt bakar in i sina nya intervjuer och avslöjande­n. Skrällen och skandalen i VM i Lahtis 2001, då sex skidlöpare åkte fast, rekapitule­ras dag för dag och utgör dokumentär­ens centrala thrillerin­grediens även om alla vet hur det gick. Ett viktigt sidospår är den bomb som FNB lät brisera redan 1998 då skidförbun­dets ledning och den anklagade Jari Räsänen ändå i brist på bindan- de bevis lyckades slinka undan och djupt kränkta krävde skadestånd.

Det välkända mönstret är en karusell av anklagelse­r och indignerad­e tillbakavi­sanden. Det som blivit standardin­gredienser i dopningens soppa hos oss och utomlands. Också Halonens många interlokut­örer kan indelas i ”vänliga” vittnen som Kari-Pekka Kyrö och andra som framhärdar i sin igelkottst­aktik och blånekar till allt. Och där finns en oförglömli­g Paavo M. Petäjä, skidförbun­dets ordförande som kallsvetti­g och på knagglig engelska fick informera om det skedda i Lahtis. Av allt att döma blev man helt tagen på sängen i den fasta tron att man i kurragömma­leken mellan epo och hemohes lyckats dölja spåren.

Samtidigt är Den blåvita lögnen berättelse­n om ett gigantiskt och globalt spel, en industri där framgång och segrar är allt och där en ohelig allians och tyst överenskom­melse råder mellan sportorgan­isationer och läkemedels­industri. Halonens förtjänstf­ulla dokumentär är en kritisk och undersökan­de pamflett där den ”mänskliga komedin” kunde ha getts ännu större spelrum. Yle TV1 21.30, repris lördag 13.00

 ?? FOTO: YLE ?? En av de intervjuad­e i dokumentär­en är skidlegend­en och den tidigare riksdagsma­nnen Juha Mieto.
FOTO: YLE En av de intervjuad­e i dokumentär­en är skidlegend­en och den tidigare riksdagsma­nnen Juha Mieto.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland