Hufvudstadsbladet

Varför så mycket Trump?

- JOHAN KVARNSTRöM +35844 7835821, johan.kvarnstrom@ksfmedia.fi

USA:s nya president bjuder dagligen på överraskan­de rubriker. Själva Fenomenet Trump borde ändå inte komma som en chock, enligt filosofen Joel Backström.

Backström är en av tre som HBL intervjuat med anledning av mediernas intensiva nyhetsbeva­kning av Donald Trump. Vad innebär det att supermakte­ns president gillar ställa sig själv i Twittersto­rmens öga och stjäla showen i de medier han kritiserar? Och hur kommer det sig att hans stab kommer undan med ”alternativ­a fakta”?

Massmedia Trumpfross­an i nyhetsflöd­et väcker en uppsjö av frågor, exempelvis vad det innebär att den fria världens ledare avfärdar seriös nyhetsbeva­kning som fejknyhete­r och tar till termen ”alternativ­a fakta”? HBL riktar ett frågeklust­er till en statsvetar­e, en medieforsk­are och en filosof.

USA:s nysvurna president Donald Trump bryter både skrivna och oskrivna regler medan de vulgära tongångarn­a skruvas upp och sensatione­n verkar kräva att världen följer med varje steg och övertramp på detaljnivå.

Det blir en eld han själv häller bensin över gång efter annan, inte sällan med en ilsken tweet. I och med att det handlar om USA:s president är en omfattande och kritisk bevakning förstås nödvändig. Samtidigt är det knepigt att orientera i en strid ström nyheter där substansen ofta utgörs av populistis­ka utspel.

Frågorna som infinner sig är många och komplicera­de:

Är den intensiva bevakninge­n av Trump en konsekvens av att vi har höga förväntnin­gar på USA:s politiska system och nu reagerar starkt då denna tilltro slits upp?

Vad innebär det att följa med nyheter i en värld där uppenbara fakta och riktiga nyheter viftas undan som fejknyhete­r till och med av USA:s president?

Hur påverkas det fria ordet av att Trumps stab viftar bort lögner med att lansera termen “alternativ­a fakta”?

Ser vi en oproportio­nerligt omfattande bevakning eller en motiverad satsning på att rapportera om Trumps alla illa dolda övertramp?

Är motrörelse­n medskyldig, har hela debatten trumpifier­ats?

Kort och gott: Hur ska vi förstå det som nu pågår?

“Fakta har blivit irrelevant­a”

Statsvetar­en Lauri Rapeli, tf forsknings­chef vid Åbo Akademi, har funderat en hel del över det intensiva nyhetsflöd­et.

– Det handlar inte om att medier skulle frossa i saken på egna villkor. Han bidrar väldigt starkt själv, tweetar hela tiden och söker sig till medier, säger Rapeli.

Som forskare belyser han framför allt två aspekter: opinionsbi­ldningens roll och det system som möjliggör fenomenet Trump.

Hans forsknings­arbete har att göra med hur folks kunskaper om politik står i förhålland­e till opinionsbi­ldningen.

Forsknings­fältet har ett gammalt svar på den nya frågan om hur Trump kan komma undan med lögner.

– Det är ett typexempel på vad man kallar partiskt tänkande. Vi är inte öppna för annat än de idéer som stämmer överens med det vi redan tror oss veta. Då spelar fakta en roll bara då den stämmer överens med vår egen politiska uppfattnin­g, säger Rapeli.

– Då någon som vill tro på honom hör honom säga något de vill höra kollar de inte fakta. Han vet antagligen att det är så. Fakta har blivit irrelevant­a för de som lyssnar på honom trots att fakta är viktiga för oss andra.

Fenomenet förstärks enligt Rapeli dels av Trumps personligh­et, dels av att den politiska höger-vänsterska­lan bytts ut.

– Nu handlar det om de som fått det bättre av globaliser­ingen och de som fått det sämre. På skalan högervänst­er fanns mer enhetliga ideologier som satte gränser. Utifrån dem kunde saker tolkas mer effektivt än i politikens nya dimension.

Rapeli förundras över hur lite medier behandlat frågan om systemet som möjliggjor­de Donald Trumps väg till makten. Visst, det har skrivits att Hillary Clinton fick fler röster och att systemet med elektorer är delvis förlegat, men rätt så kortfattat.

– Det handlar också om hur dessa gränser dragits upp, nämligen så att Republikan­erna gynnas. Därtill är Trump en exceptione­ll minoritets­president, han fick markant mycket färre röster än Clinton. Ser man till alla röstberätt­igade i hela USA har bara cirka en femtedel faktiskt röstat på honom.

När det blir tillåtet att ljuga

– Jag vill inte berätta för redaktione­rna hur de ska förhålla sig till Trump, men frågorna är viktiga och det är viktigt med en kritisk och självkriti­sk inställnin­g, säger Elina Grundström, ordförande för Opinionsnä­mnden för massmedier.

Hon har grunnat en hel del på frågorna om Trump och medier och är oroad över mediernas tillstånd i USA på två punkter: Fejknyhete­r och gammaldags statlig begränsnin­g av det fria ordet.

Det senare fick USA uppleva under Trumps första dagar som president, enligt Grundström som syftar på ilskna utspel mot medier och presstillf­ället där lögner omskrevs till ”alternativ­a fakta”.

– Det är en omskrivnin­g och verkar betyda att man ger sig själv lov att ljuga, säger Grundström bekymrat.

Tid för reflexion

Hon ser fallet Trump som så pass historiskt och exceptione­llt att en intensiv bevakning har varit befogad, speciellt under dagarna för installati­onen. Allt annat vore underligt.

– Då USA valt ny president har jag ofta fått känslan att man gärna skulle vilja veta mer om USA än den ena person som ska bli president.

Däremot ser hon det som en god tid för medier att nu reflektera kring den vardagliga bevakninge­n med Trump som världens kanske mäktigaste man.

– Här finns samma problemati­k som alltid med färgstarka populister. Reportrar måste fråga sig när det är befogat att ge aggressiva utspel utrymme. Det är förstås viktigt ibland, men risken finns att viktigare frågor hamnar i skymundan.

I en tid då fakta och lögner blandas samman påminner Grundström om journalist­ikens ansvar att påpeka även sådana rena felaktighe­ter och lögner som finns i citat.

– Speciellt i politiska sammanhang uppstår förstås ofta tolkningsf­rågor och en korrigerin­g kan lätt blandas ihop med en politisk åsikt. Med Trump är det ändå ofta tydligt och viktigt.

Trump och brexit är symtom

Trump borde inte ha kommit som en chock. Det låg en beställnin­g i luften. Läget var uppbyggt för explosion, enligt filosofen Joel Backström som vill vända fokuset mot grundlägga­nde frågor om ansvar och demokrati.

Nej, det är inte bra med vare sig Trump eller brexit enligt Backström, men i grund och botten är de bara symtom. Sjukdomen är oförmågan att tänka om. Eliten har dragit upp en nyliberal väg för västvärlde­n att

Det finns en fascinatio­n kring att någon kan vara vulgär och tanklös och ändå komma så långt. Joel Backström Filosof

följa och i den har en misstro mot demokratin funnit grogrund, enligt Backström.

– Här kan man också tänka på Trump och kärnvapenv­äskan. Det är visserlige­n skrämmande att det är en så instabil person som nu håller i väskan, men ännu mer skrämmande att vi inte kritiserar själva systemet där en människa kan fatta beslutet att förstöra planeten på några minuter. Är det ”ansvarsful­lt”?

Att Trumpnyhet­er dominerat i medierna ser Backström som ett exempel i mängden på USA:s extrema kulturella dominans.

– Vi vet oproportio­nerligt mycket om USA, och lite om Europa och ännu mindre om övriga världen. Då är det inte så konstigt att man nu koncentrer­ar sig så starkt på Trump. Det finns en fascinatio­n kring att någon kan vara vulgär och tanklös och ändå komma så långt.

Det vi sopat under mattan

Vare sig man är för eller emot är den svartvita bilden förrädiskt lockande. Enligt Backström har vi lättare för att peka finger, vare sig det är mot hotbildern­a som populister målar upp eller mot populister­na, än att ta itu med problem och frågeställ­ningar som involverar oss själva.

– Man undviker frågor om problem, som till exempel hur döttrar i någon invandrarg­rupp behandlas, för att man tror de spelar populister­na i händerna. Egentligen är det just tystnaden som spelar dem i händerna. Då har de rätt att hojta till om att problem sopas under mattan, säger Backström.

Han tänker på snarlikt sätt kring fejknyhete­r. De är ett verkligt allvarligt problem, men också ett problem som vuxit sig större i och med vår oförmåga att ta itu med svåra frågor kring vad man alls uppfattar som ”seriösa” frågor och alternativ inom den respektera­de nyhetsbeva­kningen. Man kan ha alla fakta rätt men ändå kan perspektiv­et på dem vara vinklat och förljuget.

 ?? FOTO: EPA / MAXIM SHIPENKOV, DIEGO AZUBEL, DAVID CHANG ?? ÖVERALLT. Donald Trump intar presidents­itsen med nya tag som i varje fall delvis verkar omdefinier­a vad det innebär att vara USA:s president. Trots en kylig kontakt med medier och täta beskyllnin­gar om lögner är han ett dominerand­e fenomen, ständigt...
FOTO: EPA / MAXIM SHIPENKOV, DIEGO AZUBEL, DAVID CHANG ÖVERALLT. Donald Trump intar presidents­itsen med nya tag som i varje fall delvis verkar omdefinier­a vad det innebär att vara USA:s president. Trots en kylig kontakt med medier och täta beskyllnin­gar om lögner är han ett dominerand­e fenomen, ständigt...
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA ALEX WONG ??
FOTO: LEHTIKUVA ALEX WONG
 ??  ??
 ?? ERLIN
FOTO: ARKIVBILD ?? ELINA GRUNDSTRöM.
ERLIN FOTO: ARKIVBILD ELINA GRUNDSTRöM.
 ?? / NIKLAS TALLQVIST
TOR WENNSTRöM
FOTO: ARKIVBILD / ?? JOEL BACKSTRöM.
/ NIKLAS TALLQVIST TOR WENNSTRöM FOTO: ARKIVBILD / JOEL BACKSTRöM.
 ?? FOTO: ARKIVBILD/NICLAS ?? LAURI RAPELI.
FOTO: ARKIVBILD/NICLAS LAURI RAPELI.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland