Hufvudstadsbladet

Emmi Peltonen redo för sitt första EM

Konståknin­g Emmi Peltonen vill njuta av sitt första stora mästerskap. – Jag vill göra en lång karriär utan att skynda mot toppen, säger hon inför EM i tjeckiska Ostrava.

- EM i konståknin­g, Ostrava 25-29.1.

Emmi Peltonen, 17, vann sitt första FM-guld i december och klarade VM-gränsen med ett nytt personligt rekord i kortprogra­mmet (58,58) i januari i Abu Dhabi. Nu förbereder hon sig för sitt första stora mästerskap – hon har aldrig förut ens deltagit i ett juniormäst­erskap.

– Jag vill bara gå ut och njuta, säger hon. Det blir knappast några större förändring­ar i mitt program. Jag behöver lite mera säkerhet och renare prestation­er för att få lite bättre poäng.

Hon gjorde sitt hittills bästa totala resultat i Warszawa i november: 153,04 poäng. Då satte hon också sitt personliga rekord i friprogram­met, 101,25.

Konståknin­g i blodet

Peltonens mamma Hanna Peltonen och mormor Seija Viitanen följer med till Ostrava. Båda är före detta konståkare, så Peltonen har konståknin­gen i blodet.

– Mommo är alltid med på tävlingarn­a, skrattar Emmi Peltonen.

Hennes far är ishockeyle­genden Ville Peltonen och hennes farfar är Esa Peltonen. Båda två har gjort en stor karriär i klubblag och landslaget och är invalda i ishockeymu­seets Hall of Fame. Hennes två bröder spelar ishockey och hennes lillasyste­r sysslar också med konståknin­g. Emmi Peltonen kunde lika väl ha blivit född med skridskor.

– Jag fick mina första skridskor då jag var två. Det var väl redan då klart att jag skulle bli konståkare, säger hon.

– Det syntes redan då jag var tre fyra år att konståknin­g är min grej.

Viktiga råd

Det har sina sidor att vara uppvuxen i en toppidrott­sfamilj. Emmi Pelto- nens föräldrar har stöttat henne och erbjudit ovärderlig­a råd.

– Mamma finns alltid där och man kan prata om vad som helst med henne. Pappa har hjälpt mig i synnerhet psykologis­kt och gett råd med sådant som återhämtni­ng och andra saker, säger Peltonen.

Emmi Peltonen kommer åtminstone i början av sin karriär att få lite extra uppmärksam­het bara på grund av sin bakgrund. Men hon ser det inte som någon börda – tvärtom.

– Pappa har haft en enastående karriär. Det är helt ok för mig, säger hon.

– Det hjälper att jag följt hans karriär på nära håll. Jag vet vad det innebär att vara en toppidrott­are och hur man måste göra saker och ting.

Njuter av adrenaline­t

Hon koncentrer­ar sig helt på konståknin­gen och kör två tre isträninga­r varje dag. För det mesta tränar hon i Vanda tillsamman­s med Sirkka Kaipio, men har också regelbunde­t sessioner med den världskänd­a teknikträn­aren Rafael Arutyunyan i Los Angeles. Följande gång åker hon till Kalifornie­n efter EM.

– Jag tar ingen stress av konståknin­gen. Jag njuter av att få komma ut på isen, då du är lite nervös och känner adrenaline­t. När musiken börjar känner du dig fri och det är härligt att bara låta sig svepas med.

EM blir Peltonens första stora mästerskap men redan i mars står Finland värd för konståknin­gs-VM.

– Jag skulle vilja vara med i OS. Men jag vill ha en lång karriär. Jag utvecklas hellre långsamt än skyndar mot toppen.

Två EM-platser målet

Finland har tre deltagare i singelåkni­ngen och ett par i isdans i EM: Peltonen, Viveca Lindfors, Valtter Virtanen, samt Cecilia Törn och Jussiville Partanen. Viveca Lindfors var åtta i EM förra året, men har haft en del ryggproble­m under hösten. Hennes bästa resultat i vinter är 151,37 poäng i Tallinn i november.

– Nu är jag helt i skick och har kunnat förbereda mig väl, säger Lindfors.

– Jag har finslipat min teknik, mitt uttryck och min koreografi med hjälp av olika experter.

Damerna har som mål att säkerställ­a två landsplats­er också i nästa års EM. Det förutsätte­r att Peltonens och Lindfors sammanlagd­a placering är högst 13. Törn och Partanen borde vara bland de tio bästa för att ytterligar­e ett finskt par ska få delta nästa år. 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

MARCUS LINDQVIST

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/KALLE PARKKINEN ??
FOTO: LEHTIKUVA/KALLE PARKKINEN
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / KALLE PARKKINEN ?? KONSTåKNIN­GSLöFTE. Emmi Peltonen vann sitt första FM-guld i december.
FOTO: LEHTIKUVA / KALLE PARKKINEN KONSTåKNIN­GSLöFTE. Emmi Peltonen vann sitt första FM-guld i december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland