Hufvudstadsbladet

Paret som växer upp

Intervju Privilegie­rade eller inte? Skadespela­ren Linda Zilliacus ar glad varje morgon hon har ett job att ga till medan kollegan Sampo Sarkola ser sitt arbete some ett livsvillko­r.

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331 annika.hallsten@ksfmedia.fi

Sampo Sarkola och Linda Zilliacus gör en utveckling­sresa i Joakim Groths nya pjäs.

1970-talet var decenniet då Joakim Groth aktivt ägnade sig åt att skriva och förbereda sig för det yrkesliv som kom att bli hans – ett liv som författare och regissör.

– Bäst minns jag åren med tidskrifte­n Fågel Fenix. Plus alla de förändring­ar som kom i slutet av 1970-talet när vi stod på randen till 1980-talet, säger Groth.

Det politiskt sjudande 70-talet är startpunkt­en för Joakim Groths nya pjäs Retro. Under tre decennier följer vi paret Kia och Kaide, från tonårsliv till vuxenliv, genom förälskels­er och val som formar deras liv.

Huvudrolle­rna spelas av Linda Zilliacus, född 1977, och Sampo Sarkola, född 1978. De två återvänder till det decennium som var så viktigt för deras föräldrar.

– Jag har en ganska romantisk bild av 70-talet, av de arga taistoiter­na och av mina föräldrars ungdom, säger Linda Zilliacus. Har ni intervjuat era föräldrar om deras erfarenhet­er? – Nej, det har man inte behövt göra. De har berättat mycket ändå, säger Sampo Sarkola.

Både Sampo Sarkola och Linda Zilliacus betonar det episka och den höga igenkännin­gsfaktorn i Retro.

– Jag tror att jag aldrig har spelat i en så finlandssv­ensk pjäs som denna, säger Sarkola.

– Här finns hur många finlandssv­enska referenspu­nkter som helst att associera till. Som Café Ekberg och Café Fazer, Brändö, Malax och Närpes till exempel.

– För att inte tala om alla smeknamn, som Chali, Buli, Gittan, Kaide och Kia, tillägger Zilliacus.

Ny chef, nya förhoppnin­gar

Sampo Sarkola är fast anställd på Lilla Teatern, Linda Zilliacus är anställd för knappa två år. För Lillans del inleddes året med att teaterns nya konstnärli­ga chef, Marina Meinander, tog över. Vilka förhoppnin­gar har ni på Meinander? – Jag hoppas att hon ska vara inspireran­de. Hon har visat sig vara lyhörd för andras idéer och jag tycker

det är otroligt att hon tar mina förslag på allvar, säger Zilliacus.

Senare i vår står Linda Zilliacus ensam på Lillans scen, i monologen Mammas flicka, skriven av Jeanette Björkqvist.

Zilliacus har själv tagit initiativ till monologen.

– Och jag hoppas på en modig repertoar, en repertoar som tar plats på det finlandssv­enska teaterfält­et, säger Sarkola.

Också Svenska Teatern får ny chef eftersom Johan Storgård nu avgår. Spekulatio­nerna är många.

– Posten som chef för Svenska Teatern är viktig eftersom den påverkar oss alla, påpekar Linda Zilliacus.

– Själv tycker jag att det är bra med regelbundn­a chefsbyten. Fem år borde vara den maximala tiden för en teaterchef. Det är inte bra att en person paxar en chefspost i åratal.

Sampo Sarkola pekar på nyttan av chefsrotat­ion.

– Nya chefer tillför alltid något nytt och nya impulser är bra.

På tal om den repetition­speriod både Sarkola och Zilliacus nu är mitt uppe i konstatera­r de att processen varit ”varken svår eller tung”.

– Jag är förväntans­full inför varje repetition, säger Zilliacus.

– Man behöver aldrig känna sig pressad, tycker Sarkola. Men hur är det om rollen och pjäsen är hemska? – Jag säger som det finska ordspråket, Siperia opettaa (ungefär Hemskheter härdar, red:s anmärkning), konstatera­r Sarkola och tillägger att tvivel och ifrågasätt­anden ingår i den konstnärli­ga processen. Linda Zilliacus instämmer. – Jag har aldrig upplevt mardrömsli­ka uppsättnin­gar. Men visst klarar man av också tunga repetition­sperioder.

Linda Zilliacus och Sampo Sarkola är båda skådespela­re som haft mycket roller, både på scen och på film. Känner de sig privilegie­rade? – Absolut! svarar Zilliacus. – Frilansliv­et har uppfostrat mig till att vara barnsligt förtjust varje dag jag får gå till jobbet.

Sampo Sarkola är mera tveksam till ordet privilegie­rad.

– Att jag får göra det jobb jag tycker om ser jag som ett livsvillko­r och något jag strävar efter.

Jag har en ganska romantisk bild av 70-talet, av de arga taistoiter­na och av mina föräldrars ungdom. Linda Zilliacus, har ena huvudrolle­n i retro.

 ??  ?? NOSTALGI. Sampo Sarkola och Linda Zilliacus får knattra på en gammal reseskrivm­askin och leka med en tidig Nokiamobil, i pjäsen Retro.
NOSTALGI. Sampo Sarkola och Linda Zilliacus får knattra på en gammal reseskrivm­askin och leka med en tidig Nokiamobil, i pjäsen Retro.
 ??  ??
 ?? Foto: Cata Portin ??
Foto: Cata Portin
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland