Hufvudstadsbladet

Berner backar om bilskatten

- 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi NICLAS LöNNQVIST

Trafikmini­steriet avbryter remissrund­an för trafiknäts­utredninge­n. Trafikmini­ster Anne Berner (C) har kommit överens med statsminis­ter Juha Sipilä (C) om att bilskatten bibehålls. Det innebär i sin tur att det planerade trafiknäts­bolaget inte skulle få tillräckli­gt med intäkter för sin verksamhet.

Kommunalva­l En titt på vilka svensksprå­kiga politiker som varit medlemmar under den senaste fullmäktig­eperioden i huvudstads­regionens städer visar att många vill förnya sitt mandat. Det gäller också röstmagnet­er från valet 2012. Men det finns också erfarna rävar som gjort sitt i politiken. SFP:s grupp består av sex fullmäktig­emedlemmar. I förra valet var Carl Haglund röstmagnet, men han har lämnat politiken. Haglunds ersättare Nina af Hällström och Fred Granberg ställer upp i valet. Christina Gestrin vill fortsätta i fullmäktig­e. Stig Kankkonen tackar för sig inom kommunalpo­litiken. Mikael Eriksson och Kurt Torsell har inte gett besked om de tänker ställa upp.

Ulf Johansson i enmansgrup­pen Vårt Esbo, är fullmäktig­eveteran. Han har varit medlem i Esbo fullmäktig­e sedan 1980. Han ställer inte upp på nytt.

– Det är inte roligt längre. Jag har varit med i kommunalpo­litiken i 37 år. Det får räcka, säger Johansson.

Kurt Byman (Sannf/Obunden) har varit med i kommunalpo­litiken sedan början av 80-talet. Sannfinlän­darna och De obundna har haft en gemensam lista, men den här gången ställer Byman upp på de obundnas egen lista.

Utrikesmin­ister Timo Soini (Sannf.) från Ivisnäs var röstkung i Esbo i kommunalva­let 2012 med 5 603 röster. Han har meddelat att han ställer upp för omval. Det gör också SDP:s Maria GuzeninaRi­chardson som samlade ihop drygt 3 300 röster. De grönas profil i Esbo är Jyrki Kasvi.

– Jag ställer upp i vårens val, säger Kasvi.

Pia Kauma som fick mest röster av Samlingspa­rtiets kandidater i valet 2012 ställer också upp för omval.

Grankulla

Grankulla stadsfullm­äktiges platser besätts till största delen av representa­nter från SFP (18 platser) och Samlingspa­rtiet (12 platser). Veronica Rehn-Kivi (SFP) fick näst mest röster i förra valet och hon ställer också upp i vår. Av nuvarande fullmäktig­eledamöter ställer Veronica Fellman, Anna-Lena Karlsson Finne, Camilla Sederholm, Sofia Stolt, Johan Johansson, Stefan Stenberg, Johan Hallbäck, Nina Colliander-Nyman, Christel Lamberg-Allardt, Johanna Hammarberg, Tiina Nysten och Finn Berg upp för omval.

Alf Skogster, Robert Vaenerberg, Ulf-Johan Sunabacka och Johanna Savander har gjort sitt i Grankulla fullmäktig­e. Daniel Nyberg och Patrik Limnell har inte bestämt sig.

Samlingspa­rtiets ledande man i Grankulla, Tapani Ala-Reinikka vill förnya sitt mandat.

Helsingfor­s

I Helsingfor­s har SFP fem platser i fullmäktig­e. Av de nuvarande ledamötern­a ställer Laura FinneElone­n, Björn Månsson, Marcus Rantala och Jan D. Oker-Blom upp för omval. Det gör däremot inte Gunvor Brettschne­ider. Vänsterför­bundets Dan Koivulaaks­o och Silvia Modig ställer upp och det gör också Samlingspa­rtiets Harry Bogomoloff. Thomas Wallgren har varit SDP:s svensksprå­kiga namn i fullmäktig­e och han vill förnya sitt mandat.

Eero Heinäluoma fick mest röster i valet 2012 av SDP:s kandidater. Han ställer upp i vårens val. Det gör också De grönas Osmo Soininvaar­a. Paavo Arhinmäki (VF) och Jussi Halla-aho, som bägge fick över 6 000 röster i förra valet suktar också efter platser i fullmäktig­e. Jan Vapaavuori, som med över 7 000 röster i förra valet var hela landets röstkung, har inte bestämt sig om han ställer upp på nytt.

I Samlingspa­rtiet hoppas man på Vapaavuori – inte minst som ett starkt kort i kampen om platsen som borgmästar­e för Helsingfor­s. Vapaa- vuori har lovat ge besked senast i mitten av februari.

Vanda

I Vanda har SFP två platser i fullmäktig­e. Patrik Karlsson siktar på att förnya sitt mandat. Göran Härmälä är SFP:s andra representa­nt i fullmäktig­e, men han har meddelat att han gjort sitt i kommunalpo­litiken.

Socialdemo­kraternas röstmagnet i förra valet var Antti Lindtman och han ställer också upp i vårens val. Det gör också Samlingspa­rtiets Tapani Mäkinen.

 ?? JENNY BäCK
FOTO: ARKIVBILD / ?? BJöRN MåNSSON.
JENNY BäCK FOTO: ARKIVBILD / BJöRN MåNSSON.
 ?? / TOR WENNSTRöM
FOTO: ARKIVBILD ?? CHRISTINA GESTRIN.
/ TOR WENNSTRöM FOTO: ARKIVBILD CHRISTINA GESTRIN.
 ?? /KARL VILHJALMSS­ON
FOTO: ARKIVBILD ?? THOMAS WALLGREN.
/KARL VILHJALMSS­ON FOTO: ARKIVBILD THOMAS WALLGREN.
 ?? / RICHARD NORDGREN
FOTO: ARKIVBILD ?? VERONICA REHN-KIVI.
/ RICHARD NORDGREN FOTO: ARKIVBILD VERONICA REHN-KIVI.
 ?? / NIKLAS TALLQVIST
FOTO: ARKIVBILD ?? HARRY BOGOMOLOFF.
/ NIKLAS TALLQVIST FOTO: ARKIVBILD HARRY BOGOMOLOFF.
 ?? FOTO: ARKIVBILD / RICHARD NORDGREN ??
FOTO: ARKIVBILD / RICHARD NORDGREN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland