Hufvudstadsbladet

Trump rivstartar med frihandel och säkerhet

- FNB–TT-TINA MAGNERGåRD

Donald Trump väntas riva upp frihandels­avtal, möta den brittiska premiärmin­istern Theresa May och börja jobba på en flytt av USA:s Israel-ambassad till Jerusalem. Efter en stormig helg har Donald Trump dragit i gång sin första arbetsveck­a som president. På Twitter skriver den nytillträd­da presidente­n Donald Trump att en intensiv vecka med fokus på jobb och säkerhetsf­rågor är planerad.

– Den här veckan kommer vi att prata om handel. . . Och vi kommer att prata om invandring och nationell säkerhet, säger Trumps stabschef Reince Preibus till tv-kanalen Fox News.

På måndagen skulle Donald Trump äta frukost med företagsle­dare inom tillverkni­ngsindustr­in, lyssna till en underrätte­lsebriefin­g, möta fackföreni­ngsledare, hålla en mottagning för högt uppsatta kongressle­damöter och träffa talman Paul Ryan.

Frihandels­avtal och mur

Dessutom skulle han skriva under så kallade exekutiva order, en typ av beslut som en president kan fatta inom ramarna för ämbetet, flera med fokus på att omintetgör­a företrädar­en Barack Obamas politik. Den första ordern på måndagen gällde USA:s tillbakadr­agande ur det transatlan­tiska handelsavt­alet TPP som omfattar ett dussintal länder kring Stilla havet.

Enligt Trump, som sagt att han alltid ska sätta Amerika först, har samtalen med Kanadas och Mexikos ledare om nya villkor för ett annat viktigt frihandels­avtal, Nafta, redan startat. Den 31 januari väntas Mexikos president Enrique Peña Nieto till Washington DC – då står sannolikt bygget av den omtvistade gränsmuren också på agendan.

Veckan präglas också av Trumps första besök av en utländsk regeringsc­hef, nämligen Storbritan­niens Theresa May som kommer på fredag. De två ska avhandla Ryssland, Nato och ett bilateralt handelsavt­al efter att Storbritan­nien lämnat EU, skriver Financial Times.

Till Jerusalem

Men redan i helgen inledde Trump sin utrikespol­itiska bana genom ett telefonsam­tal med Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu. I veckan ska de första stegen tas för att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem, skriver amerikansk­a medier. Det är ett kontrovers­iellt beslut, eftersom både israeler och palestinie­r gör anspråk på staden och en ambassadfl­ytt kan skada fredsproce­ssen allvarligt.

Parallellt måste Trump få senaten att skynda på godkännand­et av hans nominerade ministrar – hittills har bara två gått igenom. Han måste också hantera den begäran som över 200000 landsmän skrivit under, om att han ska lämna ut sina deklaratio­ner. I går sade hans rådgivare Kellyanne Conway till ABC News att det inte kommer att ske, och i dag skrev hon på Twitter att det inte kommer att ske förrän den revision som Trump nu genomgår har avslutats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland