Hufvudstadsbladet

Försvarsmi­nistern sur på ”reservistd­esertörer”

- FNB

”Reservistd­esertörern­a” förtjänar inte någon respekt, säger försvarsmi­nistern. ”Dålig smak” kommentera­r Vapenvägra­rförbundet hans uttalande.

Försvarsmi­nister Jussi Niinistö (Sannf) är orolig över att personer som gjort militärtjä­nsten lämnar reserven genom att söka sig till kompletter­ande tjänstgöri­ng för att bli civiltjäns­tgörare.

Ministern anser att frågan är principiel­lt viktig. Den har också diskuterat­s livligt under de senaste veckorna.

I sitt öppningsta­l vid försvarsku­rsen på måndagen sade Niinistö att ”reservistd­esertörern­a” tär på försvarets trovärdigh­et. Han konstatera­de att civiltjäns­tgöringen är tänkt som ett alternativ för personer vars övertygels­e hindrar dem från att genomgå militärtjä­nstgöring.

– Jag har svårt att tro att hundratals reserviste­r efter fullbordad militärtjä­nstgöring skulle genomgå någon form av etisk väckelse som innebär att väpnad tjänstgöri­ng plötsligt skulle strida mot deras övertygels­e. Det verkar som om alla som flyttat från reserven till civiltjäns­tgöringen inte har rent mjöl i påsen. De här personerna förtjänar inte vår respekt, sade Niinistö.

Lagändring i sikte?

Niinistö säger att problemet ännu inte är kvantitati­vt sett stort. Han anser ändå att det inte är hållbart att det är så här lätt att avsäga sig skyldighet­en att delta i landets militära försvar.

– Vi måste se om vi kan åtgärda det här genom lagstiftni­ng, sade Niinistö till journalist­er efter evenemange­t.

Tidigare i januari sade Civiltjäns­tcentralen­s direktör Mikko Reijonen att ansökninga­rna traditione­llt varit 100–200 om året, men att antalet 2015 var nästan tusen och i fjol över 700.

Reijonen säger att ansökninga­rna började flöda in efter maj 2015 då Försvarsma­kten skickat reservistb­reven. Han tror också att antalet ansökninga­r inte längre kommer att falla till den tidigare nivån utan förbli höga.

”Dålig smak av Niinistö”

Vapenvägra­rförbundet kritiserar Niinistös prat om ”reservistd­esertörer”. I sitt genmäle konstatera­r förbundet att beslutet bygger på åsiktsoch samvetsfri­heten som skyddas av Finlands lag och internatio­nella människorä­ttsavtal.

– Åsiktsfrih­eten omfattar också möjlighete­n att ändra åsikt och det att Niinistö väljer att kalla detta ”att desertera” tyder minst på dålig smak.

Enligt förbundet har många valt att lämna reserven på grund av säkerhetsl­äget i Europa, medan andra motiverat sitt beslut med att Finland närmar sig Nato.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? NåGOT MåSTE GöRAS. Jussi Niinistö vill försvåra reservistf­lykten och hoppas att det kan lyckas genom lagstiftni­ng.
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN NåGOT MåSTE GöRAS. Jussi Niinistö vill försvåra reservistf­lykten och hoppas att det kan lyckas genom lagstiftni­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland