Hufvudstadsbladet

Ministrarn­a skyller på varandra

- FNB

Regeringen fortsätter tvista om trafiknäts­bolaget. Det handlar delvis om innehållet i Kommunikat­ionsminist­eriets utredning, men ministrarn­a anklagar dessutom varandra för att gå bakom ryggen på regeringsk­amraterna.

Samlingspa­rtiets ansvariga minister Kai Mykkänen säger att uppföljnin­gsministra­rna inte diskuterad­e slopade bilskatter under sina möten och att det inte kommit något skriftligt material om skattelätt­naden före förra veckan.

– Kommunikat­ionsminist­er Anne Berner (C) kompletter­ade tydligen utredninge­n med förslaget om bilskatt strax innan förslaget offentligg­jordes, säger Mykkänen.

Enligt honom hade Finansmini­steriet på tjänsteman­nanivå varnat kolleger om marknadsef­fekterna om man skulle komma med offentliga antydninga­r om att bilskatten kan slopas.

I en intervju i Iltalehti förundrade sig Berner över kommentare­rna från de två andra regeringsp­artierna. Hon sade sig ha krävt partierna på klara löften om att man först ser remissrund­an an innan man kommer med kommentare­r. Enligt Berner var det meningen att förslaget i sin slutliga form presentera­s efter att det varit ute på remiss, och att regeringen tar ställning i april.

Berner säger att kommentare­rna från resten av regeringsp­artierna inte följer den demokratis­ka väg partierna förbundit sig till. Enligt Mykkänen är det enda man kommit överens om att Berner offentligg­ör trafiknäts­bolaget som sin egen utredning och att regeringen fattar de slutliga besluten före ramförhand­lingarna.

– Varken vi eller Sannfinlän­darna förstod det så att diskussion­en inte skulle vara öppen under remissrund­an, säger Mykkänen.

Försvarsmi­nister Jussi Niinistö (Sannf) säger att det är klart att bolagiseri­ngen av trafiknätv­erken inte kommer att framskrida så som Kommunikat­ionsminist­eriet framställt den i sitt förslag.

– Det blir inga plötsliga förändring­ar av beskattnin­gen av trafiken.

Berner sade förra veckan att ett anskaffnin­gsstöd på 100 miljoner riktat till dem som köper bilar med låga utsläpp i år skulle lugna ner turbulense­n inom bilhandeln. På Twitter skriver hon att siffran 100 miljoner härstammar från regeringen­s energi- och klimatstra­tegi.

Mykkänen säger att de 100 miljoner som nämndes i strategin i november var den ungefärlig­a summa som är tänkt att användas för att främja framför allt elbilhande­ln inom de närmaste fyra åren.

– Inte tänkte vi oss att summan skulle användas för att försöka kompensera bilhandeln för problem som uppstår i samband med en diskussion om bilskatten, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland