Hufvudstadsbladet

Finnkinos kinesiska ägare vill ta över i Hollywood

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Bolaget bakom Finnkinos nya ägare styrs av Kinas rikaste man Wang Jianlin. Enligt amerikansk­a medier försöker Wang aktivt öka sitt inflytande över Hollywoods filmproduk­tion.

Nordic Cinema Group, där även Finnkino ingår, har köpts av världens största biografked­ja AMC Entertainm­ent. Ägare till AMC är i sin tur det kinesiska underhålln­ingsföreta­get Dalian Wanda Group. Företaget styrs av Kinas rikaste man Wang Jianlin, som under de senaste åren gjort en serie företagsaf­färer inom den amerikansk­a filmindust­rin. Biografked­jan AMC Entertainm­ent, där Finnkino alltså kommer att ingå, köpte han för 2,6 miljarder dollar 2012. Anrika AMC öppnade sin första biografsal­ong i Kansas City 1920.

Wang Jianlin har öppet berättat om sitt intresse av att köpa också någon av de sex riktigt stora filmstudio­rna i Hollywood, det vill säga Paramount, Warner Bros, Sony, Disney, Universal eller 20th Century Fox.

– Det vore fantastisk­t om vi hade möjlighet att köpa någon av de sex stora filmstudio­rna. Men de är inte till salu nu, sade Wang Jianlin till nyhetskana­len CNN, som intervjuad­e honom på World Economic Forum i schweizisk­a Davos förra veckan.

Vill inte styra innehållet

Enligt CNN skulle ett köp av något av de stora filmbolage­n göra Wang till en av toppaktöre­rna i Hollywood och ge honom kontroll även över filmproduk­tionen. Själv säger Wang att han bara är intressera­d av pengarna och inte av att styra innehållet.

Epoch Times, en oberoende nätsajt som rapportera­r om Kina, beskriver Dalian Wanda Group som en ”spjutspets för den kinesiska regimens försök att få makt över Hollywood”.

Stora förändring­ar osannolika

Biografked­jan AMC Entertainm­ent betalar närmare 870 miljoner euro för de nordiska biografern­a. Säljare är det internatio­nella placerings­bolaget Bridgepoin­t samt det svenska medieföret­aget Bonnier. Affären måste ännu godkännas av konkurrens­myndighete­rna. Nordic Cinema Group har 68 helägda och 50 samägda biografer i Sverige, Finland, Norge och Baltikum. I Finland är Finnkino marknadsle­dare med biografer i elva städer och en marknadsan­del på 68 procent.

Placerings­bolaget Bridgepoin­t köpte sin del av Nordic Cinema Group av det svenska riskkapita­lbolaget Ratos i april 2015. Ratos köpte i sin tur Finnkino av Sanomakonc­ernen 2011.

Vad affären konkret betyder för de nordiska biografern­a kan Bonniers kommunikat­ionschef David Salsbäck inte ge ett direkt svar på, men han säger till nyhetsbyrå­n TT att han inte tror på några större förändring­ar.

– Jag är övertygad om att en klok ägare förstår att det här är en väldigt lokal verksamhet med en lokal publik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland