Hufvudstadsbladet

Elva års fängelsest­raff i Subutexhär­va

- FNB

Huvudmanne­n i en stor härva med illegal försäljnin­g av Subutextab­letter har dömts till elva års fängelse. Måndagens dom i Helsingfor­s tingsrätt gick enligt åklagarens yrkande och föll för två fall av grovt narkotikab­rott.

Alexander Lebedev, 43, smugglade enligt domen in stora partier av Subutex i Finland. Han har innehaft ungefär 50 000 tabletter. Lebedev erkände i rätten att han tog in 42 600 tabletter från Frankrike i augusti och planerade att sälja dem alla i Finland.

Polisen beslagtog över 40 000 tabletter i en lägenhet samma dag som Lebedev tagit båten från Tallinn till Helsingfor­s med det stora franska tablettpar­tiet i resväskor.

Polisen har tidigare gjort en bedömning om att tablettern­a var värda över en miljon euro i gatuhandel­n. Centralkri­minalpolis­en uppgav att beslaget var det största någonsin i Finland.

Huvudmanne­n dömdes förutom till det långa fängelsest­raffet också att betala 185 000 euro, som han anses ha tjänat på sina brott, till staten. Totalt nio personer stod åtalade och det lindrigast­e straffet blev villkorlig­t fängelse på drygt ett år.

Niklas Nikita Niko Jormakka, 28, dömdes till fem och ett halvt års fängelse för två fall av narkotikab­rott, ett av dem grovt. Anette Elisabeth Alina Åkerlund, 25, dömdes för samma brott som Jormakka till fem år och tre månader.

Jormakka och Åkerlund erkände att de tillsamman­s sålt omkring 7 000 tabletter Subutex.

En tredje man dömdes till två års fängelse för grovt narkotikab­rott. Han hade åkt fast för innehav av Subutex och amfetamin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland