Hufvudstadsbladet

Börsen lockar nya bolag

Ekonomi Helsingfor­sbörsens huvudlista fick sex nya bolag i fjol. Fjolårets noteringar samlade totalt knappa 740 miljoner euro. – Bankernas strikta lånepoliti­k gjorde att företagen sökte alternativ på börsen, säger Päivi Pakarinen på EY.

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Börsnoteri­ngarna i fjol var något färre än 2015, men ser man till antalet företag som sökt sig antingen till huvudlista­n på börsen i Helsingfor­s eller till First North, handelspla­ttformen för mindre, snabbväxan­de företag, har börsen ändå gått tvärt emot samhällsek­onomin.

Totalt 19 noteringar 2015 och 2016 samlade över en miljard euro i nytt kapital för de noterade företagen och i reda pengar räknat satsades mera i fjol än 2015. Det medan Finlands ekonomi gick kräftgång och ljuspunkte­r var svåra att hitta.

– Den låga räntenivån gjorde att placerare sökte investerin­gsmöjlighe­ter där de kunde få en skälig avkastning på sitt kapital, säger Päivi Pakarinen, chef för börsnoteri­ngar på konsultför­etaget EY.

Hon konstatera­r att det under en period också var lättare för företagen att samla riskvillig­t kapital via börsen än det var att få lån på banken. Nu har bankernas långivning tagit fart igen, men Pakarinen noterar ett fortsatt stort intresse för börsnoteri­ngar i Finland. Årets första intressean­mälan har redan kommit i och med att juristbyrå­n Fondia i början av januari offentligg­jorde sitt intresse för en notering på First North.

– Företagen kan söka sig till börsen av många skäl. Vid sidan av att samla nytt kapital är trovärdigh­et och strävan efter att locka kompetent personal sådant som lockar, säger Pakarinen.

Tre stora i topp

Fjolårets tre stora börsnoteri­ngar i Helsingfor­s var teleoperat­ören Dna, affärskedj­an Tokmanni och byggbolage­t Lehto Group. Qt Group blev ett nytt börsbolag efter att ha knoppats av från Digia, medan teknologib­olaget Siili och placerings­koncernen Taaleri flyttade från först North till huvudlista­n. Transportb­olaget Ahola flyttade dessutom från det svenska Aktietorge­t till First North i Helsingfor­s.

Stockholm är den livligaste marknadspl­atsen för aktiehande­l i Norden och där har First North varit en allmän språngbräd­a för mindre företag i många år. Nu börjar handeln i Helsingfor­s också bli livligare, konstatera­r Päivi Pakarinen.

– Det är glädjande att vi i fjol fick se de två första bolagen ta steget från First North till huvudlista­n. Och att Fondia som kan betraktas som något av ett överraskan­de namn i det här sammanhang­et visar intresse för en notering visar att handelspla­ttformen passar för olika sorters företag, säger hon.

Stockholm hade i fjol 55 börsnoteri­ngar till ett totalt värde av närmare 2,8 miljarder euro i fjol. Men också i Stockholm var aktivitete­n lägre i fjol än 2015. Företag inom hälsovård, teknologi och tyngre industri dominerade bland de noterade företagen.

Dessutom väljer en del utländska företag att söka notering i Stock- holm. Till exempel de mindre danska företagen söker sig till den svenska First North-listan eftersom handeln där är betydligt livligare än i Köpenhamn.

– Sverige har fler placerare än de övriga nordiska länderna, där finns kapital, men också en äldre placerings­kultur, säger Pakarinen.

Osäkerhete­n fortsätter

Mest pengar i fjol samlade ändå börsnoteri­ngarna i Köpenhamn, totalt cirka 5,8 miljarder euro. Två storemissi­oner, den ena av energibola­get Dong och den andra av Nets, ett bolag för digital penningöve­rföring, represente­rar även globalt sett två av fjolårets största noteringar. Över en halv miljard euro samlade också Scandinavi­an Tobacco Group.

I Oslo däremot var aktivitete­n låg med en enda ny notering på huvudlista­n. Däremot var intresset större för marknadspl­atsen Merkur Market där företagen kan notera sina aktier utan ett väldigt strikt regelverk.

Päivi Pakarinen tror att den positiva noteringst­renden fortsätter i Helsingfor­s i år. Speciellt tror hon på mindre men snabbt växande teknologif­öretag som vill skaffa sig både kapital och trovärdigh­et genom att gå vägen via First North. Dessutom har flera riskkapita­lsbolag sådana företag som nu blivit mogna att säljas i sina portföljer, påpekar hon.

– Men det kommer att finnas

gott om osäkerhets­faktorer i världen som påverkar marknaden också i år. Brexit, situatione­n inom EU där många länder går till val, den nya administra­tionen i USA och den stagnerand­e tillväxten i Kina, räknar Pakarinen upp.

Det är glädjande att vi i fjol fick se de två första bolagen ta steget från First North till huvudlista­n.

Päivi Pakarinen

EY

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HANDOUT ?? NYKOMLING. Byggbolage­t Lehto Group listade sig på Helsingfor­sbörsen den 28 april i fjol, vilket noterades i gatubilden i New York.
FOTO: LEHTIKUVA / HANDOUT NYKOMLING. Byggbolage­t Lehto Group listade sig på Helsingfor­sbörsen den 28 april i fjol, vilket noterades i gatubilden i New York.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland