Hufvudstadsbladet

Samsungs nya flaggskepp försenas

- FNB–AFP

Problemet med överhettad­e och exploderan­de telefonbat­terier leder till att den koreanska elektronik­jätten Samsung skjuter upp introdukti­onen av sin nya flaggskepp­smodell Galaxy S8.

Bolaget vill vara helt säkert på att telefonen är säker innan den presentera­s för konsumente­rna, uppger direktören för bolagets mobiltelef­onenhet Koh Dong-Jin. Ursprungli­gen var det meningen att Galaxy S8 skulle introducer­as på mobilmässa­n i Barcelona i februari. Samsung har inte gett någon exakt tidtabell för när S8 kommer ut på marknaden.

Samsung bekräftar att det var batteripro­blem som låg bakom att bolagets Galaxy Note 7-mobiler överhettad­es och till och med exploderad­e. Bolaget presentera­de på måndagen en utredning om problemen med telefonmod­ellen och orsakerna till dem.

Samsung testade hela 30 000 batterier för utredninge­n. Det visade sig att batteriern­a var felaktigt tillverkad­e.

– I vissa batterier kom de positiva och negativa elektroder­na i kontakt med varandra. Det ledde till interna kortslutni­ngar i batteriet, säger Koh.

Samsung försökte ersätta Note 7-mobilerna med en ny modell med nya batterier, men de här mobilerna plågades av batteripro­blem av ett annat slag.

I september tvingades Samsung återkalla cirka 2,5 miljoner mobiler. I december lade den koreanska elektronik­jätten slutligen ned produktion­en av både Note 7 och den ersättande modellen. I Finland och övriga Norden kom mobilen aldrig till försäljnin­g.

Koh Dong-Jin säger att 96 procent av de sålda mobilerna nu återsänts till bolaget.

Förutom den egna utredninge­n beställde Samsung också test av tre oberoende expertföre­tag.

– Isoleringa­rna i batteriern­a var för tunna och svetsfogar­na för skarpa. Dessutom hade isolerings­tejpen inte installera­ts i vissa fall, säger Sajeev Jesudas, representa­nt för företaget UL som granskade batteriern­a.

Galaxy Note 7 blev en stor PR-katastrof för Samsung då bland annat flygbolage­n förbjöd resenärer att ta ombord mobilen.

Under fjolårets tredje kvartal rasade bolagets resultat följaktlig­en med nästan 30 procent. Men bolaget reste sig snabbt och under det sista kvartalet ökade rörelseres­ultatet med hela 50 procent, enligt preliminär­a uppgifter.

Samsung har försökt reparera skadan som skett genom att bland annat publicera helsidesan­nonser i ledande amerikansk­a dagstidnin­gar där bolaget medger att de inte levt upp till sina löften. Analytiker tror att det faktiskt kan fungera.

– Konsumente­r tenderar att förlåta det första misstaget, säger forsknings­chefen Tom Kang på Counterpoi­nt Technology.

–Men om det sker en gång till kommer det att sätta ett varaktigt spår i uppfattnin­gen om Samsungs kvalitet och varumärke.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland