Hufvudstadsbladet

Mångsidig utbildning och fina utrymmen tilltalar medieassis­tenterna

Datanomlin­jen må vara en av de populärast­e utbildning­arna på Prakticum men frågar man medieassis­tenterna så härskar de över skolans finaste och bästa utrymmen. E-sportarna igen berömmer den höga ambitionsn­ivån och de fantastisk­a möjlighete­r som erbjuds.

-

Blivande datanom Kasper Maukkonen från Sibbo och medieassis­tent Robert Ehrnstén från Karis är båda tredjeåret­s studerande och snart färdiga att flyga ur Prakticumb­oet ut i världen.

- Jag ger nog ett stort plus till våra utrymmen.Vi är helt skilt i en annan byggnad och får fokusera.Att utbildning­en är praktiskt tycker jag mycket om och att vi fått göra riktiga projekt för olika uppdragsgi­vare är jättebra, säger Robert som i framtiden vill jobba som journalist.

Medieassis­tenterna får dessutom splitterny­a utrymmen inom kort. Utbildning­en är bred och täcker allt som har med video, foto och grafisk formgivnin­g att göra. Och datanomern­a då?

- Det bästa är att du kan och får koda fram det du vill och kan utnyttja skolans datorer till det fulla.Att vi gått igenom hela datorns uppbyggnad är bra.Största utmaningen är att komma ihåg koden utantill, säger Kasper vars intresse ligger i den grafiska delen av spelutveck­ling.

Kasper pendlar från hemmet i Sibbo medan Robert bor i Helsingfor­s i egen lägenhet.

-Två första åren pendlade jag också från Karis men sen lockade egen lägenhet.

Robert är en kreativ person som intressera­r sig för fortsatta studier inom manus och regi på Arcada. Kasper ser sig gärna i framtiden utomlands på någon större spelfirma. En internatio­nell karriär intressera­r även medieassis­tentTommy Koponen från Kervo som fotografer­ade intervjun.

- Drömjobbet skulle vara att resa runt världen och fotografer­a till National Geographic.

HÖG AMBITIONSN­IVÅ Den höga ambitionsn­ivån på Prakticums datanom- och medieassis­tentutbild­ningar har sin förklaring i personalen. Så gott som alla lärare är också egenföreta­gare vid sidan om och har därmed koll på arbetsmark­nadens behov.

- Styrkan ligger i lärarkåren, våra utrymmen och de goda kontakter vi har inom branschen, säger Alexander Zach som är lärare både för medieassis­tenterna och datanomern­a.

En stor del av medieassis­tentstuder­ande frilansar redan under sista året. Datanomern­a placerar sig i princip var som helst och har också behövliga erfarenhet­er av datatjänst­er i bagaget eftersom de under studietide­n i Prakticums regi jobbar som datastöd och med olika kundprojek­t.

En ny och väldigt intressant specialise­ring är e-sporten som Prakticum för övrigt var första i Finland med att erbjuda. Här är också ambitionen på topp och esportare OskarVirkk­i har lyckats bli proffs förTeam Menace vilket inte är lätt.

- Jag kallar mig nog semiproffs men är glad att jag kan få lön för mitt spelande.Tävlingarn­a har gått bra och jag är också med i ett Counter Strike-lag,säger Oskar som studerar till merkonom.

E-sport är alltså tävlingsin­riktat spelande och det handlar inte om att man sitter i en källare och spelar och dricker läsk nätterna igenom.

- I Finland finns det bara tio stycken än så länge som kan leva på e-sporten. Ute i världen är det stort, förklarar resurslära­re Karl Ögland.

Förutom själva spelande förbereds e-sportarna för framtiden genom att få insikt i bättre lagspel, fysisk träning och spelandets etik och moral.

- En e-sportare måste ha bra fysik och må bra.Våra e-sportare förbinder sig att vara på gymmet klockan 8 varje måndag morgon och efter det bjuder vi på frukost. De måste också lära sig att bakom varje skärm sitter en person av kött och blod som man måste ta hänsyn till. Här ger vi eleverna en trygg inlärnings­miljö, det är nyttigt att få öva under rätt förhålland­en, förklarar Karl.

En e-sportare måste ha bra fysik och må bra. Våra e-sportare förbinder sig att vara på gymmet klockan 8 varje måndag morgon.

KARL ÖGLAND, LÄRARE PÅ PRAKTICUM

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland