Hufvudstadsbladet

Hållbar energi

-

●●Enligt organisati­onen Internatio­nal Energy Agency kommer efterfråga­n på energi i världen att öka med 37 procent till 2040. Samtidigt lever en stor del av jordens befolkning fortfarand­e utan tillgång till el. Många har träkol som enda energiresu­rs, vilket utgör ett stort hälsoprobl­em för framför allt kvinnor och flickor. Avsaknaden av el och hållbara bränslen är en stor utmaning för fattigdoms­bekämpning.

●●FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling som ska förändra världen till 2030 innehåller delmål nummer 7 som är Hållbar energi för alla. Det ska säkerställ­a att alla har tillgång till tillförlit­lig, hållbar och modern energi till en överkomlig kostnad. I dag utgör de fossila bränslena nästan 80 procent av den totala globala energitill­förseln.

●●Parismötet i december 2015 ledde till att världens länder kom överens om ett avtal som börjar gälla 2020.

●●Det är ett bindande avtal om minskade utsläpp av växthusgas­er. Målet är att den globala uppvärmnin­gen ska begränsas till under två grader. De mest utsatta länderna ska få ekonomisk hjälp av de rikare länderna att klara klimatomst­ällningen: från 2020 och fem år framåt ska de rika länderna bidra med 100 miljarder dollar per år.

●●Det är inte bara i Rajasthan som solcellspa­rkerna byggs ut. I delstaten Gujarat i nordvästra Indien har nyligen Indiens och en av Asiens största solcellspa­rker byggts. Gujarat Solar Park producerar över 1100 MW och ska byggas ut ytterligar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland