Hufvudstadsbladet

Syrierna vet själva vad de behöver

Syrienkrig­et Tre sjukhus på ett område med 35 000 invånare. Områden med 300 000 invånare och inget sjukhus. Så kan det gå när utomståend­e bestämmer vad syrierna behöver.

- FNB–JESSICA SUNI

– Vår approach är att fråga oss: Hur kan vi stöda folk att stå på sina egna ben? säger Helen Clark, chef för FN:s utveckling­sprogram.

Helen Clark var huvudtalar­e på ett seminarium som ordnades i Helsingfor­s på måndagen och inbjöd till diskussion om hur man kan understöda civilsamhä­llet i Syrien.

Clark karakteris­erar civilsamhä­llets roll som helt avgörande.

–Det borde utmana status quo och göra deras röster hörda som annars inte kommer till tals, säger hon.

Helen Clark påpekar att Syrien år 2010 var när att uppfylla utveckling­smålen. Sedan dess har landet förlorat över tre decennier av utveckling och befinner sig nu bland de 10 procent länder som ligger lägst på skalan.

Clark säger att Syrien är och alltid har varit mycket komplext. Därför måste lösningarn­a på problemen komma från syrierna själva.

– Vi kan titta på hurdana lösningar som fungerat någon annanstans men syrierna måste komma underfund med vad som fungerar för dem.

Helen Clark talar också på FN:s Syrienkonf­erens, som ordnas i Helsingfor­s i dag.

Felriktad hjälp, brist på samarbete

Under paneldisku­ssionen kommer flera syriska röster till tals.

Medborgara­ktivisten Lama Khaddour säger att sanktioner­na mot Syrien berövat invånarna tillgång till många saker som folk tar för givna, till exempel medicin. Hon efterlyser hjälp med rätt saker.

– Vi känner till våra behov, vi behöver inte hjälp med att förstå dem. Däremot behöver vi hjälp för att förstå internatio­nell finansieri­ng och för att utveckla vidare program, säger hon.

Den syriska arkeologen Eva Zidan framför hård kritik mot såväl FN:s som en del hjälporgan­isationers verksamhet.

– Vissa FN-organisati­oner och medborgarf­öreningar har ökat på klyftorna mellan syrier genom att behandla syrierna som om de vore kopplade till dem som kontroller­ar området de befinner sig i, säger hon.

Följden är att folk som behöver hjälp kan bli utan för att de råkar bo på ”fel” ställe.

Samarbetet mellan olika instanser fungerar inte alltid heller.

–Koordinati­on och samarbete är två ord man hör överallt men inte ser någonstans, säger den syriske fredsaktiv­isten Zedoun Alzoubi.

Som ett exempel på hur hjälpen kan snedvridas nämner han ett om- råde där det finns tre sjukhus för 35 000 invånare. På annat håll finns det 300 000 invånare utan ett enda sjukhus.

Tanken att man borde lyssna på den lokala befolkning­en genomsyrar diskussion­en.

De som blivit utan syns inte

Omar Abudulaziz Hallaj, som är med om att samkoordin­era ett Syrienproj­ekt i Beirut, tar upp att alla indikatore­r om behovet av hjälp i Syrien är indikatore­r över varor och tjänster man försett folk med. Siffrorna visar bara vad som gjordes och vem som fick hjälp, inte vilka som blev utan.

– I stället för att fråga vad som behövs i Aleppo i dag, räknar vi hur många filtar som behövs, säger han.

Tänker man endast på det humanitära behovet i ett försök att snabbt erbjuda hjälp, förbiser man nationella institutio­ner och strukturer som behövs för utveckling på lång sikt, säger han.

Tomi Järvinen, chef för internatio­nellt samarbete vid Kyrkans utlandshjä­lp, säger att vanliga finländare som vill hjälpa Syrien gör det genom att följa med situatione­n och samla informatio­n ur möjligast många källor.

–Fortfarand­e finns det en skriande brist på mat och läkemedel på många ställen.

Stöd pålitliga organisati­oner

Han säger att det ekonomiskt lättaste sättet säkert är att stöda pålitliga finska biståndsor­ganisation­er och att den främsta uppgiften är att stöda civilsamhä­llet.

– Man borde även skapa institutio­ner, men deras legitimite­t kommer från folket.

Järvinen lyfter också fram opinionspå­verkan som ett sätt att hjälpa syrierna.

– Det internatio­nella samfundet och stormakter­na måste ta ett nytt grepp om frågan. Om det inte finns någon grund för ett långsiktig­t fredsarbet­e är situatione­n svår. Här har stormakter­na ett ansvar, säger han.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? VIKTIGT. Chefen för FN:s utveckling­sprogram, Helen Clark, säger att civilsamhä­llets roll är helt avgörande för processen i Syrien.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI VIKTIGT. Chefen för FN:s utveckling­sprogram, Helen Clark, säger att civilsamhä­llets roll är helt avgörande för processen i Syrien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland