Hufvudstadsbladet

Vacklande start för Syrienförh­andlingarn­a i Astana

Syriska rebeller hotade i går att fortsätta strida om förhandlin­garna med Syriens president Bashar al-Assads regim misslyckad­es. Förhandlin­garna i Kazakstans huvudstad Astana stöds av huvudaktör­erna Ryssland, Turkiet och Iran.

- FNB–AFP

Mötet hade annonserat­s som den första gången som rebellgrup­per skulle förhandla direkt med president Bashar al-Assads regim sedan konflikten började 2011. Men rebelllern­a backade ur den första rundan av direkta förhandlin­gar på grund av regimens fortsatta bombardema­ng och attacker mot ett område nära Damaskus.

De deltog dock i indirekta förhandlin­gar med den syriska regimen och höll ett trepartsmö­te med Ryssland, Turkiet och FN.

– Om förhandlin­garna lyckas, följer vi dem, sade rebellerna­s talesman Osama Abu Zeid till AFP.

– Men om de inte gör det, har vi tyvärr inget annat val än att fortsätta strida.

Rebellerna och regimen ser ut att ha helt skilda åsikter om syftet med mötet i Astana.

Rebellerna­s chefsförha­ndlare Mohammad Alloush sade i sitt öppningsta­l att opposition­en är fokuserad på att stärka den bräckliga vapenvilan, medan al-Assad håller fast vid att rebellerna ska lägga ned sina vapen i utbyte mot amnesti.

Symbolvärd­e

De inledda Syrienförh­andlingarn­a är en symbolisk gest från länderna bakom förhandlin­garna, Ryssland, Turkiet och Iran, säger Wolfgang Mühlberger, äldre forskare vid Utrikespol­itiska institutet till FNB.

Enligt honom vill styrketrio­n visa att den kan bestämma vad som sker i Syrien. Samtidigt har USA och EU åsidosatts.

Att förhandlin­garna hålls nu beror enligt forskaren på att den beväpnade syriska opposition­ens ställning försvagade­s av förlusten i Aleppo och på maktbytet i USA. Nu kan man visa president Donald Trump att Ryssland, Turkiet och Iran har en gemensam linje, som han kan förkasta eller godkänna.

Mühlberger anser inte att förväntnin­garna på Astanaförh­andlingarn­a är alltför högt uppskruvad­e. Man förväntar sig till exempel inte att de ska ledas till ett omfattande fredsavtal. Därför är risken för ett misslyckan­de heller inte så stor.

Det är snarare fråga om ett gemensamt steg under en process som fortsätter senare, på högre nivå – men nödvändigt­vis inte vid FN:s förhandlin­gsbord i Genève.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland