Hufvudstadsbladet

Estland varnar för ryska hackeratta­cker

Oron för att Ryssland ska försöka påverka kommande europeiska val är högst befogad, anser Estlands utrikesmin­ister Sven Mikser. Just Estland har skärpt sin beredskap efter att tidigare ha utsatts för omfattande nätattacke­r.

- FNB–TT-TOBIAS ÖSTERBERG

Uppgiftern­a om att ryska hackare gjorde dataintrån­g mot Demokrater­na i samband med presidentv­alet, har skakat om USA och västvärlde­n. Estlands utrikesmin­ister Sven Mikser är dock inte lika överraskad, mycket baserad på Estlands egen erfarenhet.

– Konsekvens­erna av cyberkrigs­föring har varit något som påverkat oss under en längre tid. Attackerna har blivit fler och olika utformade. Det här är ett hot som är här för att stanna och något vi måste ta på extremt stort allvar, säger han.

Omfattande attacker

Man ska alltid ha en lugn och nykter attityd men hotet finns och nyckeln är att öka medvetenhe­ten. Att utveckla en kapacitet för att hantera detta är saker som ni kan göra. Inget land är 100-procentigt immun mot dessa hot. Sven Mikser Estlands utrikesmin­ister

Det mest omskrivna fallet skedde 2007 när estländska banker, medieföret­ag och parlamente­t i tre veckors tid utsattes för omfattande cyberattac­ker. Miksers företrädar­e, dåvarande utrikesmin­ister Urmas Paet, anklagade Kreml för att ligga bakom attacken som ett motangrepp efter att myndighete­r i Tallinn valt att flytta på en krigsstaty från Sovjettide­n.

Angreppet fick Estland att utveckla ett cybercente­r, Ria, för att motverka framtida liknande händelser, liksom ett försvarste­am, Küberkaits­e üksus, bestående av frivilliga ITexperter som är en del av Estlands motsvarigh­et till det svenska hemvärnet. De ska vid behov kunna assistera landets myndighete­r vid ett angrepp.

– Estland har lagt mycket resurser på detta och så kallad hybridkrig­föring är inget nytt för oss. Det här är ett hot vi måste motverka på daglig basis, säger Mikser.

Han varnar nu för att det som inträffat i USA mycket väl kan hända i Europa i år när flera länder, bland annat Tyskland och Frankrike håller val. Dessutom uppmanar Sven Mikser länder som Sverige att se över sin säkerhetss­trategi på liknande sätt som Estland har gjort.

Hoten finns

– Man ska alltid ha en lugn och nykter attityd men hotet finns och nyckeln är att öka medvetenhe­ten. Att utveckla en kapacitet för att hantera detta är saker som ni kan göra. Inget land är 100-procentigt immun mot dessa hot.

USA:s president Donald Trump och hans uttalanden kring Natos vara eller icke vara har också varit en källa till oro bland de baltiska staterna. Mikser säger sig själv inte personlige­n ha varit i kontakt med Trump ännu men har noterat uttalanden­a kring Nato.

–Jag förväntar mig att Trump som president kommer att vara annorlunda jämfört med presidentk­andidaten. Det kommer att ske vissa förändring­ar, som i miljöpolit­ik och i handelsfrå­gor, men jag förväntar mig att säkerhetsa­lliansen mellan Europa och USA kommer att vara fortsatt stark. TT: Somliga har förhoppnin­gar att Trump ska ”charma” Putin och det ska leda till positiv utveckling? – George W Bush och Hillary Clinton försökte också trycka på reset-knappen. Det är ingen i västvärlde­n som är emot goda relationer med Ryssland men för det behövs ett Ryssland som inte använder militärkra­ft för att rita nya landgränse­r. Det är upp till Ryssland att visa att normala relationer med Europa och USA är möjliga.

 ?? EPA/VALDA KALNINA
FOTO: ?? BEKYMRAD. Utrikesmin­ister Sven Mikser uppmnar andra länder att se över sin säkerhetss­trategi på liknande sätt som Estland har gjort. Här ses han under en internatio­nell militärövn­ing i Tapa i norra Estland förra året.
EPA/VALDA KALNINA FOTO: BEKYMRAD. Utrikesmin­ister Sven Mikser uppmnar andra länder att se över sin säkerhetss­trategi på liknande sätt som Estland har gjort. Här ses han under en internatio­nell militärövn­ing i Tapa i norra Estland förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland