Hufvudstadsbladet

Joensuu tog tidigt ansvar för sin ekonomi

Ishockey Det finns många sätt att spendera sina pengar då man är ett hockeyprof­fs. Jokerits Jesse Joensuu tog den smarta och genomtänkt­a vägen.

-

Jesse Joensuu skulle precis fylla 16 år då han för första gången tjänade pengar på ishockey. Hösten 2003 skrev den unga FM-ligadebuta­nten på kontrakt med Ässät i Björneborg. Avtalet gav honom 7 000 euro per säsong.

Joensuus pappa var lärare och mamman jobbade inom socialsekt­orn för Björneborg­s stad. Joensuu hade två syskon och alla barnen idrottade aktivt.

– Vi var ingen arbetarfam­ilj direkt, ingen jobbade på fabrik. Jag kommer inte från en rik bakgrund men det har aldrig gått någon nöd på mig.

Joensuu säger att inställnin­gen till pengarna han själv började tjäna var annorlunda än till pengar han fått av föräldrarn­a.

– Det kändes som att man måste spara en del, att man inte kan sätta sprätt på alltihop.

Jesse Joensuu använde pengarna på ett sätt som få 16-åringar ens skulle komma att tänka på. Han köpte en tomt bredvid sitt barndomshe­m.

– Det var en väldigt smart investerin­g. Det var bra med ett lån man betalade av så småningom. Det kändes också bra att pengarna gick till någonting vettigt.

Därefter fick han inte längre pengar av föräldrarn­a.

– Det var en bra lärdom. Visst hade jag säkert mera pengar än andra i min ålder, men jag visste att det är mitt ansvar att få kontrakt och pengar. Jag visste alltid själv hur mycket pengar jag hade att röra mig med. Jag har aldrig tyckt att jag är speciellt snål, men man måste ansvara för sina egna beslut.

Svåra år i NHL

Trots att Joensuu fick lön för att spela ishockey redan som 16-åring började han känna att hockeyn var ett yrke först fyra år senare.

– Början av säsongen 2007–2008 gick dåligt och jag insåg att jag måste spela bättre mot slutet av säsongen för att få ett treårigt rookiekont­rakt till NHL. Då kände jag för första gången att mitt jobb var hotat.

Joensuu uppnådde sin målsättnin­g och 2008 debuterade han i NHL. I sex säsonger försökte han hitta sin plats i den nordamerik­anska hockeyliga­n men fick bara spela 129 matcher.

– Det finns folk i NHL som åker skridsko sämre än jag, men de har ett bättre skott eller bättre speluppfat­tning som de kompensera­r med.

Ville inte slåss i NHL

I dag spelar Joensuu i Jokerit i KHL och är nöjd med sitt val, även om den stora och starka anfallaren i tiden funderade på att det fanns en annan väg in i NHL.

– Visst kunde jag ha försökt slåss och hitta en väg som till exempel Jarkko Ruutu och Sami Helenius har gått.

– Det kan hända att jag är en ynkrygg, men jag har haft otaliga dagar, kvällar och nätter i Nordamerik­a då jag haft tid att tänka då jag inte fått speltid. Jag har svårt att tänka mig att jag skulle ha njutit av en karriär som överlopps spelare då jag ändå är tillräckli­gt bra för att spela i KHL och vilken europeisk serie som helst.

Joensuu säger att hockeymilj­onärer och väldigt bra avlönade spelare tidigare bara fanns i NHL, men numera finns betydligt fler också i Europa.

– Lönerna har definitivt stigit här tack vare KHL.

KHL-spelarnas löner är dock inte offentliga i motsats till NHL.

FNB-HBL

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA ?? Jesse Joensuu blev hockeyprof­fs som tonåring.
FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA Jesse Joensuu blev hockeyprof­fs som tonåring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland