Hufvudstadsbladet

Ändå om han inte ställer upp?

-

Det är ganska exakt ett år till nästa presidentv­al i Finland. Vi går till urnorna för den första valomgånge­n den 28 januari 2018. Om Sauli Niinistö i vår meddelar att han ställer sig till förfogande för en ny valperiod är det fråga om huruvida det alls blir en andra omgång. Men vad händer om Niinistö inte ställer upp?

Om Niinistö ställer upp för en period till fyller han 70 året han tillträder och är 75 vid sin avgång våren 2024. Vem som helst kan önska dra sig tillbaka efter en lång och slitande yrkeskarri­är tidigare än så.

För jämförelse­ns skull: Donald Trump är också 70 då han tillträder, Urho Kekkonen var 77 sista gången han valdes och såväl Svinhufvud, Mannerheim som Paasikivi skötte presidentä­mbetet då de fyllt 75. Alla exempel är nödvändigt­vis inte övertygand­e.

Vi ska heller inte inbilla oss, som många gjorde med Kekkonen, att Niinistö är oumbärlig för våra relationer till Ryssland eller den övriga världen.

Vi måste i alla falla laborera med sceneriet att Niinistö meddelar att han vill dra sig tillbaka. Vad händer då?

Det finns ingen uppenbar kronprins eller -prinsessa, men säkert en och annan Iznogoud (fi. Ahmed Ahne) som vill bli kalif i stället för kalifen. Vad gör den evige förloraren Paavo Väyrynen med sitt nya parti som bas?

Den enda som gett sig tillkänna är Centerns Matti Vanhanen som redan är utsedd till partiets presidentk­andidat.

Om Sauli Niinistö ställer upp kan den koalition som kanske uppstår, trots att presidente­n inte längre spelar samma roll som förr, vara riktgivand­e också för regeringsb­ildningen och signal inför riksdagsva­let 2019. Om han inte ställer upp vet ingen vad som händer.

Vi ska inte heller räkna ut ett Trumpfenom­en i Finland.

Vi lever i spännande tider.

Vasabladet Henrik Othman Donald Trump tycks vilja bekämpa den fria pressen även som president. Medierna bör svara med att göra ännu bättre journalist­ik. Expressen

 ??  ?? LEHTIKUVA/RONI REKOMAA
LEHTIKUVA/RONI REKOMAA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland