Hufvudstadsbladet

Nästan oförenligt

-

Fyllda med övertygels­ens patos fördömer tre högt utbildade kvinnor (HBL 18.1) Atte Kalevas, enligt min uppfattnin­g, mycket moderata uttalanden om muslimer och islam.

Kalevas centrala budskap är att ”Vi måste ha mera dialog med det islamska samfundet. Tillåt inte att muslimerna isolerar sig. Ge utrymme för dem att på ett normalt sätt delta i samhällsli­vet utan att stämplas som islamister.” Bra så.

Damernas argument tryter, men kompensera­s med en ad hominem-attack på Kaleva. Sorgligt. Men det kan i sammanhang­et vara till fördel att minnas vad den syriska poeten Adonis (recension i HBL) säger om radikal islam:

”Islam har varit ett synnerlige­n tacksamt verktyg för repression för reaktionär­a politiska ledare, och befolkning­en i arabvärlde­n har aldrig lyckats frigöra sig från religionen­s auktoritär­a anspråk. Mänskliga rättighete­r kränks uttrycklig­en i islams namn, inte bara av IS utan också av mäktiga stater och organisati­oner.”

Islamisk kultur och de sekulära västländsk­a normerna är nästan oförenliga. Om vår regering vill värna om vårt lands sekulära grunder måste detta göras klart för de individer den tänker integrera in i vårt samhälle. Kampen står mellan sekularism och fundamenta­lism. Den må sedan ha kristen eller islamisk skepnad.

HANS BERGLUND

resident i flera muslimska länder, Sjundeå

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland